/ -Фото: Привредна комора
12/03/2022 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представљен програм Еурека: Подршка за мала и средња предузећа

Програм подржава међународне пројекте истраживања и развоја између партнера из било које двије или више Еурека земље

У Привредној комори организована јепромоција позива за суфинансирање иновационе дјелатности у 2022. години.

Програм Еурека има за циљ да подржи предузетништво, првенствено за мала и средња предузећа, те научноистраживачку заједницу.

Менаџер за програме у Фонду за иновације Црне Горе Иван Томовић казао је да истраживања и иновације представљају приоритет сваке земље у свијету.

- Око 1,5 трилиона еура јавних средстава у свијету троши се годишње на финансирање истраживања, развоја и иновација, док се велики удио ових средстава користи управо у оквиру програма Еурека - казао је он.

Према његовим ријечима, програм подржава међународне пројекте истраживања и развоја између партнера из било које двије или више Еурека земље.

- Могу аплицирати микро, мала, средња и велика предузећа, научно-истраживачке и иновативне организације уписани у Регистар иновационе ђелатности у Црној Гори, док партнери на пројекту морају бити из најмање двије земље учеснице Еурека мреже. Циљеви пројекта јесу: развој нових производа, технологија у производњи, процеса или услуга с јасно израженом технолошком иновативношћу, битно побољшање постојећег производа и технологије, прототип, нове методе, нови генетски материјал и слично. Учешћем у овом програму можете створити нове и дугорочне пословне партнере, имати приступ новим тржиштима, трансфер технологија и трансфер знања, те раст прихода - истакао је Томовић.

Подршка се односи на добијање бесповратних средстава, а опредијељени буџет је 45.000 еура за текуће и 30.000 еура за нове пројекте.

Трајање пројекта је до три године, а пријаве се подносе до 1. новембра.

Kонкурс за Мултилатерални јавни позив за финансирање пројеката за Дунавски регион биће отворен до 30. јуна, и за намјене овог посебног позива обезбијеђена су додатна средства у износу од 45.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:15