Тренутно су евидентиране 62 хиљаде туриста / фото: Д.С.
06/07/2021 u 09:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приход од 650 милиона еура од туризма и даље није реално очекивати

Предсезоне није било, постсезоне због авио-доступности неће бити и имамо само централни дио сезоне, јул, август и дио септембра. Приход од туризма се акумулира када сезона траје од марта до новембра, тако је створен резултат из 2019. године, казао је Радуловић за "Дан"

Иако је прошлог петка у Црној Гори, према подацима Националне туристичке организације (НТО), боравило 62 хиљаде туриста, што је девет пута више него лани, а 70 одсто је у односу на 2019. годину, туристички посленици сматрају да није реално очекивати да Црна Гора у овој години има 60 до 65 одсто прихода из 2019. године. Прије двије године приходи од туризма су износили 1,1 милијарду еура, што значи да Влада у овој години очекује приход од 650 до 710 милиона еура. Лани су приходи од туризма у Црној Гори пали за преко 85 одсто, док су у Хрватској и Албанији пали за око 50 процената.

Предсједник Црногорског туристичког удружења (ЦТУ) Жарко Радуловић је казао да је ова сезона значајно боља од прошлогодишње, али да није реално очекивати да буде на 60 или 65 одсто 2019. године.

– Предсезоне није било, постсезоне због авио-доступности неће бити и имамо само централни дио сезоне, јул, август и дио септембра. Приход од туризма се акумулира када сезона траје од марта до новембра, тако је створен резултат из 2019. године. Нажалост, немамо више те услове, нисмо у ситацији у којој смо били. Имамо пандемију, слабију авио-повезаност. Такође, имамо значајно бољу сезону од прошле године, али то није ни 60 ни 65 одсто 2019. године. Волио бих да се то оствари, али то није реално очекивати – оцијенио је Радуловић за "Дан".

”Прогнозе у које нас Влада и даље увјерава тешко ће се достићи са постојећом клијентелом и њеном платежном моћи, сматра Иванчевић

Истакао је да се касно ушло у сезону, да је већина хотела отворена половином јуна, док су се прије пандемије отварали у марту и априлу.

– Кад је угашен Монтенегроерлајнз ми смо пали на 95 дана сезоне, а прије тога смо имали 210 дана. Због руског и бјелоруског тржишта сезона је додатно скраћена на 45 дана. На крају ће се све свести на шпиц сезоне – истакао је Радуловић.

Према његовим ријечима, у овом тренутку је добра попуњеност и велико интересовање, а изостанак Руса и Бјелоруса се надокнадио тиристима из региона и хотели нису претрпјели велику штету.

– Приватни смјештај, ресторани, бутици и слични објекти, они јесу осјетили недостатак тих туриста – поручио је Радуловић.

Директор туристичке агенције Mac Sun Драган Иванчевић казао је да су сви даваоци услуга у туризму знатно смањили цијене, што ће умањити њихову профитабилност, док је платежна моћ гостију из региона мања, па је мања и ванпансионска потрошња. Такође, сива економија буја, пола гостију се не идентификује, па није реално очекивати резултате који би били реални на оволики број гостију.

– Прогнозе у које нас Влада и даље увјерава тешко ће се достићи са постојећом клијентелом и њеном платежном моћи. Самим тим што нису ништа урадили да задрже сиву економију на подношљиви ниво. Сива економија буја посебно у приватном смјештају. Промет од 65 одсто ће нажалост бити неостварена жеља. Јер са оваквом конкуренцијом и платежном моћи ових гостију, са изостанком Русије, биће то неостварена амбиција – закључио је Иванчевић.

Са минусом послују 16 мјесеци

Радуловић је казао да су угоститељи, хотелијери, аутобуски превозници, таксисти и даље угрожени, јер су протеклих 16 мјесеци пословали са губитком и ниједан мјесец нису били на нули.

– Сад ћемо бити у плусу, али тај плус је више као таблета за зубе, да не боли од осам до 16 сати. Међутим, у децембру ће поново да заболи зуб – сликовито је појаснио Радуловић.

Он је навео да су сва предузећа иста кад је криза.

– Нема великих, малих и средњих, свима фали. Некоме пет хиљада, некоме 50 хиљада. Држава сада треба да помогне онима који су у овим условима преживјели, јер ће идућа година бити добра. Треба да подржи фирме које чине туризам и да оне што мање рањене дочекају тај опоравак. Једнако третирати свако предузеће је велика грешка, јер нико неће добити довољно помоћи и сви могу издушити. Треба видјети билансе предузећа и помоћи ономе ко ће пунити буџет, кад крене опоравак – рекао је Радуловић.

Угоститељ Илија Арменко, који је прије мјесец рекао да је немогућа мисија остварити 65 одсто прихода од 2019. године, сада је истакао да је ситуација много боља, али да и даље не вјерује да се може приходовати 650 милиона у овој години.

– Моја процјена је да приходи од туризма могу бити од 300 до 500 милиона, те да ће то прије бити 40 одсто у односу на 2019. годину него 65 одсто. Хотели су пуни, јер су ниске цијене за пуни пансион, али приватници од тога немају ништа, јер је ванпансионска потрошња мала – рекао је Арменко и додао да је и даље мали број гостију раднима данима.

Истакао је да на приморју више нема богатог Руса, већ су ту претежно гости са плићим новчаником.

– Некада сам продавао по двије тоне рибе за сезону, а сада не могу 150 кила да продам. Нисам могао да набавим довољно боца "Дом Перињона", колико је тражен био, а сад га немам у понуди. То су Руси куповали и то је та разлика када нема Руса – поручио је Арменко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:40