/ -INVESTITOR.ME
11/07/2021 u 20:44 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми ЦЕДИС-а: За пет година украдена струја вриједна 8,7 милиона еура

Од укупног износа неовлаштено потрошене електричне енергије, наплаћено је 70 одсто, што је око шест милиона еура, казали су из ЦЕДИС-а "Дану" и подсјетили да се неовлашћено преузимање енергије третира као крађа

Од 2016. године обрачунато је укупно 86 милиона киловат-сати (kWh) по основу неовлашћено преузете електричне енергије или 8,7 милиона еура, од чега је наплаћено око 70 одсто, што је износ од шест милиона еура, саопштили су "Дану" из Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС).

– Од почетка текуће године до 30. јуна обрачунато jе 8.597.316 кWх по основу неовлашћено преузете електричне енергиjе или око милион и 50 хиљада еура од чега jе наплаћено око 71 – прецизирали су из ЦЕДИС-а.

Руководилац оперативне дирекције ЦЕДИС-а Владимир Ивановић казао је да је током 2019. године по основу неовлашћеног коришћења електричне енергиjе, обрачунато 15.741.172 кWх, односно око 1,5 милиона еура од чега jе наплаћено преко 80 одсто.

image

Владимир Ивановић

-ALEKSANDAR JAREDIC

– Претходне године jе обрачунато око 22 милиона кWх или 2.6 милиона еура, што посматрано с аспекта укупних губитака не значи да jе било више случаjева неовлашћене потрошње, већ да jе више случаjева откривено. Дакле, штета jе милионска и то на годишњем нивоу и превазилази износе коjи су евидентирани, односно, диспропорциjе између испоручене и измjерене електричне енергиjе превазилазе оно што jе обрачунато као неовлашћена потрошња. Управо зато jе и неопходна континуирана и енергична акциjа с циљем да се постепено и коначно искориjене нелегалне активности на дистрибутивноj мрежи – поручио је Ивановић.

”Штета jе милионска и то на годишњем нивоу и превазилази износе коjи су евидентирани, рекао је Ивановић

Појаснио је да се неовлашћено коришћење електричне енергиjе третира као кривично дjело против имовине, односно – крађа.

– Сходно прописима, неовлашћено коришћење електричне енергиjе подразумиjева: самовољно прикључење корисника на дистрибутивни систем електричне енергиjе или инсталациjу другог купца, коришћење енергиjе без или мимо мjерних уређаjа, неовлашћено извођење интервенциjа на мjерним уређаjима, чиме се онемогућава правилно регистровање утрошене енергиjе, самовољно прикључење након обуставе испоруке електричне енергиjе због неовлашћене потрошње или неплаћања рачуна за утрошену енергиjу, као и коришћење електричне енергиjе након раскида или истека уговора о прикључењу или уговора о снабдиjевању. Када на терену екипа откриjе неовлашћене активности на мjерном мjесту поступање jе прописано правилима за спровођење поступка за откривање, утврђивање и спречавање неовлашћеног коришћења електричне енергиjе, а обрачун методологиjом за обрачун и наплату неовлашћено преузете електричне енергиjе – прецизирао је Ивановић.

Акција одмах дала резултате

ЦЕДИС је почетком седмице кренуо у акцију сузбијања нелегалне потрошње електричне енергије, која утиче негативно и на квалитет напајања легалних потрошача.

– Активности смо започели контролама на подручjу Уциња. Од око 430 извршених контрола током претходна три дана, код седам корисника jе установљена неовлашћена потрошња (дjелови инсталациjа обjеката прикључени на мрежу мимо броjила на плажним баровима и обjектима за издавање смjештаjа), а код 11 обjеката самовољно прикључење на мрежу. Код jедног контролисаног хотела откривено jе броjило без закљученог уговора о снабдиjевању, што прописи третираjу као неовлашћено коришћење електричне енергиjе и коjе jе у периоду од 5-6 година колико jе у систему без уговора регистровало око 25.000 кWх електричне енергиjе. Дакле, за свега три дана контролних активности, само на подручjу општине Улцињ, обрачунато jе око 185 хиљада кWх неовлашћено преузете електричне енергиjе. Детаљне контроле мjерних мjеста су у току, а о резултатима ћемо благовремено обавjештавати jавност. Циљ jе нулта толеранциjа на нелегалне активности на мрежи за дистрибуциjу електричне енегиjе и то на подручjу свих црногорских општина – рекао је Ивановић.

Истакао је да је ЦЕДИС дужан да у случаjу откривања неовлашћеног коришћења електричне енергиjе обустави испоруку електричне енергиjе кориснику, сачини елаборат о неправилностима и записник, пломбира мjесто прикључка пломбом ЦЕДИС-а, упозна корисника с правима и обавезама и упозори да у случаjу самовољног прикључења чини кривично дjело, сходно прописима утврди и наплати причињену штету у висини обрачунате, неовлашћено преузете електричне енергиjе.

– Након утврђеног обрачуна, предмет се предаjе сектору за правне послове на даље поступање. У случаjу да корисник одбиjе да плати износ обрачунат по основу неовлашћеног коришћења електричне енергиjе, ЦЕДИС jе дужан да покрене принудну наплату – закључио је Ивановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:53