Зорица Вујисић тражи окончање поступка / -Д.Љ.
03/11/2021 u 12:48 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми породице Вујисић: Због аутопута остали без приступа имовини

Седам година не успијевамо да добијемо рјешење о експропријацији, упркос четири пресуде Управног суда. Не знамо више на коју адресу бисмо могли да се обратимо да се ријеши наш проблем, казала је Зорица Вујисић

Породица Вујисић из мјеста Јабука код Колашина ни након четири пресуде Управног суда, седам година не успијева да добије рјешење о експропријацији и накнади штете за имовину. Како је казала Зорица Вујисић, једна од власница имовине, проблем је настао као последица изградње аутотопута Бар–Бољари, на чијој траси се налази њихово имање. Вујисић је навела да им је градњом аутопута укинут пут, те да они немају приступ имовини.

– Четири пресуде Управног суда, од којих је последња донијета у фебруару прошле године, пресуђене су у нашу корист и није требало да долази до тих пресуда, јер лице мјеста је све казало. У питању су три парцеле, површине 2.202 квадрата, затим 706 и 32.377 метара квадратних. Међутим, најприје од стране Управе за некретнине подручне јединице Колашин на чијем челу је Веселин Вукић, Министарства финансија, бившег Министарства саобраћаја дошло је до опструкције. Свакодневно поред процеса експропријације имамо штете које су константно прављене од стране ЦРБЦ компаније, јер су вршени упади у нашу имовину. По уговору који су потписали са Владом конкретно се каже да уколико дође до упада у приватну имовину, дужни су да је санирају и плате. Од тога нема ништа. Вриједност имовине треба да се процијени тек када се донесе рјешење – казала је Вујисић "Дану".

Истакла је да су градњом аутопута остали без приступа имовини, да су неколико пута извођени вјештаци, да се случај константно опструира, те да су се обраћали свим надлежним институцијама, али да се њихов случај не рјешава.

– Вјештаци су извођени неколико пута, и тако све унедоглед, да би се развлачио и опструирао предмет. Ради се о томе да немамо приступ имовини, одсјечени смо, а преко туђе имовине се не може. Ту је био сеоски пут који води уз Зауглински поток и градњом аутопута од 2015. године он се укида. Упада нам се на имање, кида водоводно цријево, уништавају парцеле. Тражимо да се овоме стане на крај и да се једном заврши. Када смо се обраћали и интересовали за наш предмет, доживљавали смо тортуру – навела је Вујисић.

Вукић: Нема опструкција, чека се вјештак

Начелник Управе за катастар и државну имовину ПЈ Колашин Веселин Вукић казао је да опструкција у овом случају нема, те да се још чека налаз вјештака.

– Тачно је да је Управни суд поништавао одлуке и на крају је рекао да утврдимо чињеницу да ли је изградњом аутопута породици Вујисић онемогућен приступ парцелама. Рјешењем Министарства финансија, које је другостепени орган, то је поновљено и ми смо извели вјештаке геодетске и грађевинске струке да ту околност утврдимо. На лице мјеста изашли смо у мају и предмет се налази код вјештака геодетске струке Веша Фемића. Он није урадио налаз да бих могао да пошаљем њима да се изјасне да ли су или нијесу задовољни. Он је недавно имао корону и не можемо да поступамо док не добијемо налаз. То је требало већ бити урађено, међутим, налаз касни, али не могу да утичем на вјештака. Када добијемо налаз, поступићемо како закон налаже. Није нормално да поступак траје дуго, али је чињеница да траје. Што се тиче опструкција, тога нема, јер поступамо као и према другим странкама. Немам разлога да радим било коју опструкцију. Преузео сам овај случај прије непуних годину дана када је колегиница пошла на боловање – објаснио је Вукић.

Вујисић истиче да су по двије ургенције послали Министарству капиталних инвестиција, Министарству саобраћаја и потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу, Кочи Ђуришићу, директору Управе за некретнине, и траже да их они лично приме.

– Питам начелника Вукића шта чека, зашто не доноси рјешење. Све се врти укруг, не желим да се неко игра са нама и нашом имовином. Имамо пресуде Управног суда и нико није реаговао. Више немамо адресу на коју бисмо могли да се обратимо – закључила је Вујисић.

Њен брат Здравко Вујисић навео је да је ово једна незабиљежена опструкција.

– Из сопствене куће гледамо како нам се имовина уништава годинама. Никаквих услова за живот немамо – навео је Здравко Вујисић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:16