/ - IGOR SLJIVANCANIN
08/12/2021 u 13:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први пут у историји црногорског Парламента одржана Конференција представника свих буџетских јединица

Први пут у историји црногорског Парламента одржана Конференција представника свих буџетских јединица

Конференција представника свих буџетских јединица, у процесу усвајања Буџета за наредну годину, а прије сједнице на којој ће бити расправљано о Предлогу закона о буџету за 2022, одржана је у организацији Скупштине Црне Горе, на иницијативу предсједника Алексе Бечића.

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио је Конференцију истичући да овај историјски догађај даје могућност да у највишем законодавном и представничком дому представници буџетских јединица изнесу своја мишљења, запажања, похвале или критике. 

-Јер је ово слободно друштво, слободна институција и све је ово у функцији да, у коначном, када будемо усвајали Предлог закона о бужету крајем године, имамо што бољи Закон, што обухватнији, којим се рјешава што више проблема које сте ви идентификовали и детектовали у пракси- казао је Бечић.

Додатан мотив који је, како је појаснио предсједник Бечић, утицао на одлуку да Конференција буде одржана јесте потреба да се настави са даљим унапређењем транспарентности, јавности и отворености Скупштине Црне Горе, институције која је, кроз реализацију бројних пројекта, препозната и призната са међународних и домаћих адреса као најтранспарентнији парламент у региону Западног Балкана, укључијући и парламнете земаља чланица, Хрватске и Словеније. Предсједник је подсјетио да је потврда отворености парламента ка свим субјектима, била и реализација пројекта Скупштина грађана, коју је Европски парламент по први пут реализовао у парламенту земље која није чланица ЕУ. То је, како је навео Бечић, била прилика да грађани упуте сугестије и дају смјернице, међу којима се једна управо и односила на потребан ниво транспарентности у поступцима разматрања и одлучивања у сферама буџетске политике.

-Сматрао сам да је добро да се чује ваш глас, јер и расправа на одборима и расправа у пленуму и амандманско дјеловање даје могућност да унаприједимо све оно што смо заједнички детектовали да није адекватно вредновано у досадашњем поступку. Ја сам поборник става да ова проблематика тражи и заслужује највећи ниво транспарентности, будући да се ради о питањима која живот значе и која треба да нас уједине-казао је предсједник црногорског парламента.

Професор на Економском факултету у Подгорици, Милан Лакићевић истакао је да су очекивања за 2022. годину добра јер се, према његовим ријечима, пројектује да ће стопа раста црногорске економије бити негдје око 6,4 одсто, имајући у виду да је ово друго полувријеме пандемије.

-Били смо свједоци да је 2020. година била изузетно неповољна за црногорску економију, да је криза била изазвана глобалном пандемијом што је додатно усложило ситуацију у којој смо се налазили, а која се карактерисала високим нивоом јавног дуга. Погођени смо били до те мјере да је стопа раста била негативна и највећа у региону и ми смо захваљујући добрим и промишљеним одлукама у 2020. години успјели да елиминишемо нешто што је био веома негативан ефекат-казао је Лакићевић.  

Он је додао да је овогодишњи предлог буџета заснован на веома храбром и амбициозном плану. 

-Програм „Европа сад“ захтијева креирање многих мјера и активности које сада изгледају сложене, ипак оптимиста сам уколико заједнички схватимо да се то од нас очекује резултати ће бити видљиви. Они се очитавају у сузбијању сиве економије и пораста стандарда становништа кроз подизање минималне зараде и увођење неопорезивог дијела дохотка- рекао је Лакићевић. 

Професор Лакићевић је истакао да је најважнији ресурс знање које постоји у Црној Гори, те да централно мјесто припада Универзитету Црне Горе, који како је додао треба да обезбиједи имплементацију и развој овог модела. 

-Морамо размишљати о развоју Универзитета и осталих институција, за све то ће требати значајна финансијска средства. Мислим да ће већина буџетских корисника у овој години добити довољно средстава да се обезбиједи њихов несметани рад, свјестан сам чињенице да уколико желимо озбиљне резултате мора доћи до озбиљне и темељне реформе-навео је Лакићевић.    

Професорица Економског факултета, Милијана Нововић Бурић говорила је о буџету Универзитета Црне Горе за 2022. годину.

Генерални секретар Скупштине Црне Горе, Александар Кларић изразио је задовољство приликом да предстваници свих буџетских јединица изнесу искуства у погледу процеса израде буџета за 2022. годину, те истакао увјерење да ће то постати добра пракса која ће омогућити свеобухватнију анализу начина припреме Предлога буџета. 

-У 2021. години у Скупштини је по први пут примијењено програмско буџетирање и увођење активности индикатора учинака, које је имало за циљ побољшање ефикасности и дјелотворности јавне потрошње и повећање транспарентности и одговорности у коришћењу јавног новца. Скупштина Црне Горе је, у складу са наведеним, свој буџет планирала кроз два потпрограма: Законодавна, контролна и представничка функција Скупштине Црне Горе и Стручни и оперативни послови Скупштине Црне Горе, односно шест активности: Остваривање посланичке функције, Активности посланичких клубова, Развој парламентарног информационог система, Обезбјеђивање мултимедијалне и продукцијске подршке, Финансирање недјељника Коха јаворе и Управљање и администрација Скупштине-казао је генерални секретар Скупштине.

На Конференцији су представнице и представници буџетских јединица говорили о финансијским средствима која су у Буџету планираном за наредну годину опредијељења за њихову буџетску јединицу. Том приликом је од укупно 60 представника њих 39 изразило задовољство, дјелимично задовољно је било њих 11, док је незадовољних било 9. Додатно, из Универзитета Црне Горе су били дјелимично задовољни.

Предсједник Скупштине Алекса Бечић у завршном излагању је исказао захвалност на одзиву, учешћу и конструктивним и садржајним расправама. Он је истакао да се на Конференцији могао чути умјерен, културан и цивилизован приступ у размјени аргумената и мишљења, што како је додао, треба да буде примјер и многима изван овога дома.

-Ова Конференција јесте историјска, јер је прва оваквог типа и сачекајмо да видимо све што ће слиједити након ње да бисмо могли да цијенимо и о коначним резултатима и дометима и ове Конференције и нашег заједничког рада. Чули смо данас и похвале и критике, чули смо изразе задовољства и изразе незадовољста и са те стране јасно је показано да су мотиви за организацију ове Конференције били крајње искрени и крајње добронамјерни- рекао је предсједник Скупштине.

Према ријечима предсједника Бечића када се говори о задовољству, односно незадовољству које се чуло и погледа структуру било задовољства које је исказано или незадовољства, може се извести закључак самим тим јер је различита структура, да није постојала било каква унапријед спремна намјера или дискриминација од стране Министарства. 

-Свакако, сагласан сам да простора за интервенције, простора за негдје унапрјеђење и за исправљање свега онога што смо имали прилике овдје да чујемо, а што је дефинитивно могуће у даљем поступку прије коначног усвајања исправити- казао је предсједник Скупштине.

Предсједник Бечић истакао је да жели да Скупштину сви истински осјете као свој дом. 

-Ми смо отворили овај парламент, видјели сте и многе активности и форуме у овој пленарној сали и са основцима, и са средњошколцима, и са студентима и другим категоријама друштва. А коме је мјесто, ако не челницима и представницима буџетских јединица, овдје да се чује њихов глас, да се наравно чују и планови, досадашњи резултати, анализе, проблеми, критике, похвале, задовољства и незадовољства. Драго ми је да су данас и грађани имали прилике да вас упознају овако ближе и институције које представљате, да виде и ниво одговорности и надлежности које носите и са којима се негдје сусријећете у свом раду, јер ја мислим да је то негдје у заједничном интересу. Овај форум данас је показао да је заиста добро и да је цјелисходно, продуктивно и потребно да се чују и различита мишљења, јер мислим да је ово оно што живот значи, оно што што је изнад политике и што може да нас уједини у циљу конципирања бољег предлога Буџета- закључио је Бечић.

Конференцији су присуствовали и потпредсједница Скупштине Црне Горе Бранка Бошњак, потпредсједник Скупштине Страхиња Булајић, предсједник Одбора за економију, финансије и буџет Владимир Јоковић, као и представници Службе Скупштине.

Конференција је била прилика да први пут у историји црногорског Парламента, представници буџетских јединица изложе своје ставове и укупној јавности пруже додатна објашњења у односу на Предлог буџета о којем се расправа очекује средином децембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:23