Jovo Rabrenović / LP
26/03/2024 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rabrenović: Cijene mogu rasti, akcija usmjerena samo na kontrolu visine marži

Ograničavanjem marži na proizvode cijene nisu zaustavljene i blokirane, one mogu da rastu, ali marže ostaju na nivou od 5 do 15 odsto, istovremeno, akcija je usmjerena samo na kontrolu visine marži, kazao je Jovo Rabrenović, nacionalni ekspert za zaštitu potrošača i saradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu.

- Svaka akcija koja je do sada sprovedena u Crnoj Gori i koja je imala za cilj da pomogne građanima da stabilizuju standard, a da se cijene makar zadrže na nivou na kojem su je nešto što treba podržati, bez obzira na to koliko se mi ne slagali sa nekim odlukama. Mislim da je napravljen dogovor između Vlade i trgovaca da se dva mjeseca zadrže na ovom nivou cijena. Inflacija se suzbija smanjenjem cijena - kaže Rabrenović.

Ističe da ako je cijena niža, manje plaćamo i ostaje nam više novca, računica je prosta.

- U marketingu postoje kampanje. One su ograničene na tri mjeseca, a ova akcija jeste neka vrsta kampanje. Trajaće dva mjeseca do početka ljetnje turističke sezone, a onda više marže neće biti kontrolisane - kaže Rabrenović.

Ističe da država može kroz set mjera da uvede kontrolu cijena, što je vrlo nepopularna mjera i to ne treba priželjkivati. Potrošačima bi to, naravno, ističe, odgovaralo.

Spajić: Od utorka akcija „limitirana cijena“

- Ovdje se uporno govori o opštoj inflaciji koju država naglašava. Ona postoji i raste, ali imamo mnogo značajniju - ličnu inflaciju. Na spisku koji se pravi se nalazi puno proizvoda koje mi sasvim sigurno ne koristimo i njima cijena stagnira, ali raste cijena osnovnih životnih namirnica. Nekada čak i drastično - od 10 do 15 odsto mjesečno. Sa spiska koji sam danas pročitao ja nisam našao previše proizvoda koje kupujem. To znači da na mene kao potrošača ta akcija neće uticati. Mnogo bi bilo bolje da imamo onih pet hiljada proizvoda o kojima se pričalo na početku. To bi pomoglo potrošačima, a sada to nije slučaj - kazao je Rabrenović ua TV E.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:52