Радници жељезаре испред фабрике / -ZELJKO SAPURIC
25/09/2021 u 11:58 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници никшићке жељезаре "Тошчелик" не знају хоће ли у фабрику или на Биро

Ћутање Владе, неодговарање пословодства, наш неизвјестан статус разлози су који су нас натјерали да се окупимо и поново упозоримо на тежак положај и фабрике и нас радника, казао је Рабреновић

Синдикат никшићке жељезаре "Тошчелик" за понедјељак је најавио протест радника испред главне капије те фабрике. Разлог њиховог незадовољства је вишемјесечна обустава производње и неизвјесност судбине жељезаре и њиховог даљег радног ангажмана.

– Ћутање Владе, неодговарање пословодства, наш неизвјестан статус су разлози који су нас натјерали да се окупимо и поново упозоримо на тежак положај и фабрике и нас радника. Из мјесеца у мјесец не знамо гдје смо, шта смо, гдје ћемо завршити, да ли ћемо бити на Бироу рада као незапослени, да ли ћемо следећу зараду уопште и примити овакву каква јесте. Неко нам то напокон мора саопштити – казао је јуче "Дану" предсједник фабричког Синдиката Жељко Рабреновић додајући да су добили од полиције одобрење за мирно окупљање.

Рабреновић је истакао да ће им се на протесту у понедјељак, који ће почети у 12 часова, придружити и Синдикат никшићких Рудника боксита, биће присутни и представници Уније слободних синдиката, као и Максим Вучинић, у име скупштинске Комисије за праћење приватизација. Жељезарци су позив упутили и предсједнику Општине Никшић Марку Ковачевићу.

Турска фирма "Тошчелик", која је 2012. године за 15,1 милион еура из стечаја купила имовину жељезаре, производњу је обуставила у марту правдајући то пандемијом и тешком ситуацијом и нелојалном конкуренцијом на тржишту челика. Услиједила су обећања да ће након тога рад у фабричким погонима бити обновљен за мјесец, да би одлагање било настављено и у септембру када је управа свим запосленим на кућну адресу послала једно у низу рјешења да ће бити на плаћеном одсуству до 5. октобра.

– Од тада ништа, а септембар је на измаку. Нико од нас ни од кога, нити од управе жељезаре, нити Владе, нема информацију шта ће бити након тога. Крајња је забринутост свих запослених и за егзистенцију и за све што се тиче жељезаре – истакао је Рабреновић подсјећајући да је у жељезари запослено око 270 радника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:36