Зграда компаније ”Плантаже” / фото: Иван Петровић Ипе
18/09/2021 u 07:50 h
Редакција ДанаРедакција Дана
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници "Плантажа" бирају челника синдикалне организације

Кандидат за предсједника, сходно правилима, био је обавезан да до 16. септембра уз писану кандидатуру достави и План и програм рада у затвореној коверти. Прије истека рока, то је учинило укупно пет кандидата

Радници државне компаније "13. јул Плантаже" у уторак, 21. септембра, бирају предсједника синдикалне организације те компаније. Актуелни челник радничке организације Анка Кнежевић 7. септембра овде године сазвала је редовне изборе за органе Синдикалне организације. Између осталог бира се предсједник синдиката, али и представници Скупштине, Извршног одобора и Надзорног одбора. Према подацима "Дана", избори ће бити одржани у периоду од седам до 15 часова у Конгресној сали радничког дома "Ђоко Пајковић" тајним гласањем и право гласа имају сви чланови синдиката.

Кандидат за предсједника, сходно правилима, био је обавезан да до 16. септембра уз писану кандидатуру достави и план и програм рада у затвореној коверти. Прије истека рока то је учинило укупно пет кандидата, међу којима су Миодраг Оташевић – флаширница, Данка Дракић Крстовић – контрола квалитета, Анка Кнежевић – актуелни предсједник, Јелена Бојановић – правни сектор и Срђан Матановић – прерада. Пошто је провјерена документација, за Матановића је саопштено да није испунио услове да се кандидује, тако да су остала четири кандидата за које радници могу да гласају. Према подацима "Дана", у плану и програму Оташевића наведено је између осталог да ће уложити максималне напоре и капацитете у циљу уплате неизмирених доприноса за раднике и спречавања настанка нових дугова по овом основу од стране компаније "13. јул Плантаже". Такође, у плану је навео и да је информисање синдиката било лоше и да ће, уколико добије мандат, информисаност радника бити један од приоритета али и спречавање евентуалне приватизације компаније, која би била лоша за раднике и спречавање мијењања нагоре Колективног уговора.

– Синдикална организациjа "13. јул Плантаже" годинама jе чланица Савеза синдиката Црне Горе (ССЦГ). Запослени су свjедоци да то чланство током претходних година ниjе дониjело жељене резултате. У мандатном периоду биће озбиљно размотрена могућност промjене те праксе, односно успостављања сарадње са Униjом слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ), чиjи су представници показали спремност да максимално помогну – пише, између осталог, у програму Оташевића. Кад је у питању план и програм рада Данке Дракић Крстовић у њему је наведено да ће се између осталог бавити превенцијом злостављања и мобинга на раду.

– Превенција злостављања и мобинга на раду, упознавање чланства са њиховим правима која проистичу из Колективног уговора и Закона о раду, већа едукација чланства – пише између осталог у плану и програму Дракић Крстовићеве. Актуелни предсједник синдиката Анка Кнежевић истакла је у свом програму да је синдикат у стању да одговори свим изазовима друштвене и синдикалне стварности.

– Ја као предсједник синдикалне организације, као први и основни циљ који постављам пред собом и за који ћу употријебити своје стручно знање, залагање и несебичност водећи рачуна о општем интересу запослених, а то је очување Колективног уговора и сваког радног мјеста запослених – написала је Кнежевић. У плану и програму Јелене Бојановић наводи се да што хитније треба преговарати о Колективном уговору.

– Што хитније преговарати о Новом колективном уговору, како би се исти ускладио са измијењеним законским прописима, у првом реду са Законом о раду – наводи се између осталог у програму. Додаје се да су свјесни у којој се фирма ситуацији налази и да захтјеве синдиката треба дефинисати са реалним основама, јер ће нереални захтјеви остати мртво слово на папиру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:32