Davidović stigao u obilazak Željezare / - PORTAL DAN
18/07/2022 u 14:56 h
Bilja BrašnjoBilja Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Davidović: Željezara ne može opstati ovakva, moramo da vidimo možemo li objekat pokrenuti

Na sastanku je predočeno i da je EPCG sprema da otkupi sav višak električne energije koja na taj način bude proizvedena. Vujović je kazao i da je razgovarano o cijeni električne energije koja će Željezari biti neophodna od EPCG-a, a cijena će biti „kao i ostalim privrednim subjektima“

Nikšićki privrednik Miodrag Daka Davidović upravo je stigao u Željezaru "Toščelik". Sa predstavnicima radnika, a i uprave fabrike obići će postrojenja.

- Došli smo da vidimo možemo li ovaj objekat pokrenuti. To smo činili kad je željezara imala 7.000 radnika, pa ćemo i sad kad ima oko 250. Moramo sledećih nekoliko dana vrijedno da radimo. Željezara ne može opstati ovakva kakva jeste. Da bi proradila moramo da investiramo u novi konti liv i novu valjaonicu. Sjutra će doći inženjeri i oni će napraviti detaljan uvid. Od vlade smo tražili da mi i naši partneri napravimo dovoljno solarnih kapaciteta da obezbijedi o dovoljno energije, ne smijemo ni od koga da zavisimo. Tražimo od epcg da kupujemo sjutra dok se mi ne osposobimo. Moramo obezbijedili da se revitalizuje sektori saobraćaja i energetike u željezari. Nadam se da će u sledeća tri dana nešto biti riješeno. Slijede mi sastanci u cedis- u i sa ministarkom novaković Đurović. Moramo da razriješimo i pitanje snabdijevanje vodom, vidjecemo ko je prenio vlasništvo nad jezerom liverovići na nekog drugog. Sledeće pitanje je kamenolom kod Budoša, tamo je obezbijeđivan kamen za našu krečanu. Treba nam ta koncesija.danas smo optimistični nego prethodnih dana i nadam se da će sve ovo biti povoljno riješeno. Ako nadležni donesu odluke ovih dana mi bi u sledećih desetak dana obezbijedili razgovore sa turskom firmom da bi to završili. Moramo spsutiti cijenu, jer da je ova oprema deset godina bila na čiviluku izgubila bi na cijeni. Za deset godina oprema je obezvrijeđena za najmanje 40 odsto. Investicija u sloarne panele i vjetropark u željezari je oko 100 miliona, ali ima partnera iz inostranstva. Time bi obezbijedili dovoljno struje za željezaru- kazao je Davidović.

Davidović, koji je trenutno jedini zainteresovan za preuzimanje Željezare „Toščelik“, prisustvovao je današnjem sastanku predstavnika radnika te fabrike, ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića i predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutina Đukanovića. Predsjednik Sindikata „Toščelika“ Ivan Vujović za portal Dana je kazao da su Davidovićevi zahtjevi prihvatljivi i državi i EPCG-u, a odnose se na obezbijeđenje energije za nikšićku fabriku.

-Tehničku vodu iz jezera Liverovići može da koristi za potrebe fabrike. Gradnja solarnih panela na krovima objekata Željezare takođe nije sporna, kao ni gradnja vjetroelektrana na zemljištu fabrike, ali svu neophodnu dokumentaciju treba Davidović da obezbijedi, rekao je Vujović dodajući da će Davidović sa svojim saradnicima danas u 13 časova obići fabriku..

Na sastanku je predočeno i da je EPCG sprema da otkupi sav višak električne energije koja na taj način bude proizvedena. Vujović je kazao i da je razgovarano o cijeni električne energije koja će Željezari biti neophodna od EPCG-a, a cijena će biti „kao i ostalim privrednim subjektima“.

-Davidoviću će u naredna dva dana biti zakazan sastanak sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković Đurović kao i predstavnicima CEDIS-a. Mi očekujemo da ćemo do petka, kada bi trebao da bude održan naš novi sastanak sa ministrom Đurovićem, po tim pitanjima o kojima je danas razgovarano, imati pozitivne odgovore. Ostalo je još samo da Davidović sa vlasnikom Željezare „Tosjali holdingom“ riješi kupovinu fabrike, a vjerujemo da na teme o kojima smo danas razgovarali u ministarstvu ne bi ni pričali da i taj dio sigurno nije završen, rekao je Vujović.

Turski „Toščelik“, ćerka firma „Tosjali holidnga“, nikšiću fabriku kupila je iz stečaja 2012. godine za oko 15,1 milion eura. Početkom juna, kada su željezarci i poečli protest u upravnoj zgradi Željezare, predočili su im da će do septembra optpustiti 229 proizvodnih radnika, a za potrebe nastavka rada fabrike kao firme sa prodaju metala i rude, zadržaće preostalih 25.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:51