Са ранијег протеста радника / -Фото: Ж.Шапурић
07/10/2021 u 09:00 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Радницима Жељезаре дају плате још мјесец

Рјешења да ће нам још мјесец исплаћивати зараде у износу од 90 одсто добили смо прије два дана. Само нам продужавају агонију из мјесеца у мјесец, рекао је за "Дан" Жељко Рабреновић

Рјешење тешке ситуације у никшићкој жељезари "Тошчелик" још увијек се не назире, а њени радници се надају да ће бар неку информацију добити у другој половини овог мјесеца када им је најављено да ће представници Министарства економског развоја бити у посјети Турској. Предсједник Синдиката "Тошчелика" Жељко Рабреновић истиче да ће након тога одлучити како ће се организовати како би заштитили своја права. До тада, из управе фабрике су одлучили да им још за мјесец продуже плаћено одсуство.

– Рјешења да ће нам још мјесец исплаћивати зараде у износу од 90 одсто добили смо прије два дана. Само нам продужавају агонију из мјесеца у мјесец, а ова ће, према рјешењима, трајати до 4. новембра. По ко зна који пут питамо шта након тога, рекао је за "Дан" Рабреновић.

Делегација ресора Јакова Милатовића, предочено је недавно синдикалцима Жељезаре, у Турској ће о никшићкој фабрици разговарати са представницима "Тосјали групе", чија ћерка фирма "Тошчелик" газдује Жељезаром од 2012. године. Разговорима би требало да присуствују и ресорни министри Турске, а све у циљу да се коначно пронађе рјешење за фабрику у Никшићу.

– Производња је заустављена у марту и од тада судбина и фабрике и око 270 запослених је неизвјесна. Ако раднике Жељезаре пошаљу на биро рада, нећемо постати социјални случајеви већ малтене просјаци јер наш и животи наших породица зависе од рада у тој фабрици. Већина запослених се кредитно задужила како би обезбиједила кров над главом, треба ли и без тога да останемо, истакао је Рабреновић.

"Тошчелик" је имовину Жељезаре за 15,1 милион еура купио из стечаја, уз обећање да ће за три године уложити 35 милиона еура, и са 500 радника годишње производити по 400.000 тона челика. Умјесто најављених пословних успјеха, гомилали су се дугови који тренутно износе око 50 милиона еура. Инвеститор је прије неколико мјесеци у преговорима са Министарством економског развоја затражио вишемилионску помоћ да би поново покренули производњу у Жељезари. Са недавног протеста испред фабрике радници су поручили да неће дозволити гашење фабрике, макар је, како су истакли, сами преузели.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:13