/ - FOTO: CBCG
19/06/2024 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radović: Centralna banka posvećena podsticanju zelenog i održivog finansiranja

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović, sastala se danas sa sa šefom kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Arminom Ridžalovićem. Radović je poručila da je CBCG posvećena podsticanju zelenog i održivog finansiranja.

Na sastanku je razgovarano o modelima saradnje CBCG i IFC, kao i o aktivnostima u okviru petogodišnjeg Partnerskog okvira grupacije Svjetske banke za Crnu Goru, čije se usvajanje očekuje do kraja godine.

Šef kancelarije IFC je kazao da Partnerski okvir za period 2025-2029. predviđa podršku malim i srednjim preduzećima u pristupanju finansiranju kroz savjetodavnu i finansijsku saradnju sa bankama i nebankarskim kreditnim institucijama u Crnoj Gori. Ridžalović je takođe istakao da će IFC nastaviti da podstiče regionalne platforme i podržava crnogorski privatni sektor u postizanju održivog ekonomskog rasta i otpornosti na klimatske promjene, posebno u sektoru energetike, turizma i poljoprivrede.

Radović: Prioriteti država regiona osiguranje finansijske stabilnosti

- IFC će razmotriti i mogućnost direktnog finansiranja projekata plavog i zelenog turizma, nastojeći da privuče i zadrži privatne investicije u ugostiteljskom sektoru, sa posebnim fokusom na projekte sa većim potencijalom za promovisanje ekološke održivosti - kazao je Ridžalović.

Guvernerka Radović se zahvalila na dosadašnjoj podršci IFC crnogorskom finansijskom sektoru, te iskazala spremnost za intenziviranje saradnje na području održivog finansiranja u Crnoj Gori.

Guvernerka je izrazila očekivanje da IFC da svoj doprinos u zaokruživanju regulatornog okvira koji bi osigurao da u sve buduće projekte finansiranja budu uključeni elementi održivog razvoja.

- Centralna banka je izuzetno posvećena podsticanju zelenog i održivog finansiranja i smatramo da je kvalitetna saradnja sa međunarodnim partnerima od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja -  istakla je guvernerka Radović.

IFC je članica grupacije Svjetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmjerena na privatni sektor u tržištima u razvoju. U fiskalnoj 2023. godini, IFC je plasirala rekordnih 43,7 milijardi dolara za privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 19:23