Radović na Ekonomskom i finansijskom dijalogu EU / - FRANCOIS LENOIR, CBCG
14/05/2024 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radović: Crna Gora posvećena evropskom dijalogu

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović učestvovala je na Ekonomskom i finansijskom dijalogu Evropske unije sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, koji je danas održan u Briselu, pod okriljem evropskog komesara za ekonomiju Paola Đentilonija.

Ekonomski i finansijski dijalog održava se jednom godišnje i predstavlja sastanak visokih zvaničnika zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU sa predstavnicima zemalja članica EU, Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Kako je saopšteno iz CBCG, na današnjem sastanku razmatrana je ekonomska situacija i aktuelni izazovi u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, kao i smjernice evropskih partnera za vođenje fiskalne, ekonomske i socijalne politike ovih zemalja, a sa ciljem podsticanja rasta i postupnog prilagođavanja ekonomskim kriterijumima za pristupanje EU.

- U uslovima i dalje visoke neizvjesnosti podstaknute ratom u Ukrajini, održavanje Ekonomskog i finansijskog dijaloga je od velikog značaja u kontekstu definisanja adekvatnih politika usmjerenih na snaženje otpornosti i unapređenje ekonomskog rasta nacionalnih ekonomija - navodi se u saopštenju.

Zemlje Zapadnog Balkana se, u cilju ubrzanja ekonomskog oporavka i bržeg napretka ka članstvu u EU, ohrabruju da iskoriste finansijsku podršku predviđenu Planom rasta za ovaj region, koja je uslovljena izradom i ispunjavanjem godišnjih reformskih agendi.

- Odlučno sprovođenje strukturnih reformi ključno je za bržu ekonomsku konvergenciju Crne Gore i regiona - poručeno je sa sastanka u Briselu.

Radović danas na sastanku u Briselu

Guvernerka je izrazila zadovoljstvo ocjenama evropskih partnera da je bankarski sektor u Crnoj Gori stabilan, te da je ostvaren značajan napredak na planu usaglašavanja domaće regulative iz oblasti bankarstva sa relevantnim EU direktivama.

- CBCG je posvećena procesu evropskih integracija kao ključnom koraku ka jačanju crnogorske ekonomije i konvergenciji sa EU. Nastavljamo sa implementacijom reformske agende, kako bi preporuke naših evropskih partnera bile realizovane u što kraćem roku - kazala je Radović.

U nastavku dana guvernerka se sastala sa predsjednikom Evropskog savjeta za plaćanja (European Payment Council), Havijerom Santamarijom. Razgovarano je o aktivnostima u vezi sa proširenjem geografskog područja SEPA na Crnu Goru, čime bi se unaprijedio crnogorski finansijski ekosistem, podstakle ekonomske integracije i olakšala prekogranična plaćanja za građane i privredu.

Na ovu temu guvernerka je razgovarala i sa zvaničnicima u Evropskoj komisiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 15:07