Guvernerka Radović učestvovala na sastanku visokog nivoa u Ljubljani / - FOTO: CBCG
02/07/2024 u 17:31 h
DAN portaDAN porta
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radović: Prioritet regulatorno usaglašavanje u kontekstu pregovaračkog procesa za članstvo u EU

Guvernerka Centralne banke Crne Gore Irena Radović saopštila je da su prioriteti te institucije razvoj institucionalnih kapaciteta, regulatorno usaglašavanje u kontekstu pregovaračkog procesa za članstvo u EU i promovisanje i implementacija zelenih finansija.

Radović je to navela tokom učešća  na sastanku visokog nivoa u Ljubljani u organizaciji Centra za izvrsnost u finansijama (CEF), kojim Crna Gora odnedavno predsjedava na period od godinu dana.

-U okviru sastanka u Ljubljani, koji je okupio visoke zvaničnike iz regiona sa ciljem razmjene znanja i iskustava u oblasti finansija i ekonomije, održan je okrugli sto na kome je govorila guvernerka Radović.  Među ostalim govornicima na okruglom stolu bili su Klamen Boštjančić, ministar finansija Slovenije i predsjednik Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Marko Primorac, ministar finansija Hrvatske i Ahmet Ismaili, guverner Centralne banke Kosova - navode u saopštenju iz CBCG.

Radović u Bazelu: Nezavisnost centralnih banaka ključna za finansijsku stabilnost

Na okruglom stolu se diskutovalo o globalnom kontekstu razvoja savremenih društava koja se suočavaju sa izazovima ubrzanih tehnoloških, klimatskih i demografskih promjena, te kontinuirane ekonomske neizvjesnosti.

U takvom okruženju, neophodno je da institucije očuvaju nezavisnost i stabilnost, kao glavni preduslov snaženja ekonomije, zaključili su učesnici okruglog stola.

Guvernerka Radović je istakla da podsticanje regionalne i međunarodne saradnje doprinosi efikasnom rješavanju globalnih izazova i dodala da su prioriteti CBCG, uz primarni cilj - očuvanje finansijske stabilnosti, razvoj institucionalnih kapaciteta, regulatorno usaglašavanje u kontekstu pregovaračkog procesa za članstvo u EU i promovisanje i implementacija zelenih finansija.

Ovaj sastanaka na visokom nivou CEF-a takođe označava početak druge faze projekta WeLead: EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu, koga finansira Evropska komisija, a sprovodi CEF. Cilj ovog projekta je unapređenje znanja i iskustava u procesu pridruživanja EU, što će osnažiti regionalnu saradnju i osigurati brži napredak Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

- Tokom boravka u Ljubljani, guvernerka Radović je u kontekstu predsjedavanja Crne Gore međunarodnom institucijom sa sjedištem u Ljubljani, posjetila CEF i imala odvojeni sastanak sa direktoricom Janom Repanšek, na kojem je bilo riječi o saradnji između CBCG i CEF-a i planovima za naredni period. Tim povodom, razmatrani su prioriteti tokom crnogorskog predsjedavanja CEF i mogućnosti snaženja doprinosa konsolidaciji ciljeva centralnih banaka zemalja članica ove organizacije, a koji se prvenstveno odnose na dalje jačanje institucija, usaglašavanje regulative sa pravnom tekovinom EU i uvođenje zelene i digitalne komponente u politike centralnih banaka. Takođe je razgovarano o obukama koje CEF nudi na planu unapređenja institucionalnih kapaciteta centralnih banaka - saopštili su iz CBCG.

CEF je međunarodna institucija sa sjedištem u Ljubljani koja djeluje kao regionalni centar za razmjenu znanja i promoviše izgradnju i razvoj kapaciteta javnih službenika i institucija u Jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 17:37