Фото: AmCham Montenegro
20/07/2021 u 16:25 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рајнке: Амерички инвеститори заинтересовани, САД и Црна Гора покренуће економски дијалог

Она је навела да постоји повећано интересовање америчких инвеститора за пројекте и улагања у Црној Гори, те да највише пословних могућности препознају у сектору туризма, енергетике и пољопривреде

Сједињене Америчке Државе (САД) и Црна Гора ће у наредним мјесецима покренути билатерални економски дијалог, продубљујуц́и сарадњу на трговинским и инвестиционим пољима, како би се створиле нове могућности за улагања америчких предузећа, саопштила је америчка амбасадорка Јудy Рисинг Реинке, јавља Mina business.

Она је на догађају уприличеном уочи сједнице Генералне скупштине Америчке привредне коморе у Црној Гори (АмЦхам) казала да ће ангажовање приватног сектора у тим радним групама бити најважније за успјех дијалога.

-AmCham је један од кључних партнера у овом процесу- поручила је Рисинг Реинке.

Она се, како се наводи у саопштењу, говорећи о пословном амбијенту у Црној Гори, посебно осврнула на благодети које је чланство у НАТО донијело држави.

-Није тајна да инвеститори траже стабилност и предвидљивост. Дугорочно гледано, свака нова инвестиција подразумијева нова радна мјеста, развој инфраструктуре, додатне приходе и бољи животни стандард грађана Црне Горе. Све то утиче и на статус Црне Горе на међународној сцени. Инвеститори постају радознали јер желе да сазнају што више о новим тржиштима и новим могуц́ностима"-казала је Рисинг Реинке.

Она је навела да постоји повећано интересовање америчких инвеститора за пројекте и улагања у Црној Гори, те да највише пословних могућности препознају у сектору туризма, енергетике и пољопривреде.

Рисинг Реинке је истакла значај развоја предузетништва, дигиталне економије и уопште транспарентног пословног окружења за просперитет црногорских грађана.

-Наставиц́емо да подстичемо црногорску Владу да остане на евроатлантском курсу - да спроведе конкретне реформе у циљу побољшања пословне климе, смањења корупције и јачања институција-поручила је Рисинг Реинке.

Предсједник Управног одбора АмЦхам-а, Никола Трипковић, је у разговору са Рисинг Реинке поручио да ће АмЦхам увијек бити фокусиран на развој.

-Цијенимо допринос амбасаде САД-а за даље побољшање црногорског пословног окружења како бисмо привукли више америчких инвестиција. Зато АмЦхам Монтенегро остаје посвец́ен својој мисији и вриједностима, чврсто вјерујуц́и да само транспарентно и предвидљиво пословно окружење, засновано на владавини права, може привуц́и нове угледне инвеститоре, али и мотивисати постојец́е да остану у Црној Гори-закључио је Трипковић.

На сједници Генералне скупштине АмЦхам Монтенегро за чланове Управног одбора изабрани су Катарина Булатовић, индивидуални члан коморе, Лука Поповић из БДК Адвокати, Ненад Нововић из компаније Амплитудо и Сава Лакетић из ПрицеwатерхоусеЦооперс.

Реизабрани чланови су Предраг Лешић из компаније доМЕн и Сања Ћаласан из Пиваре Требјеса.

Шест чланова ће, заједно са постојећом чланицом Борда Светланом Вуксановић из компаније Пхилип Моррис Монтенегро, започети своје нове мандате 1. августа ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 10:48