илустрација
11/06/2021 u 19:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Ројтерс: ЕУ тражи од Њемачке и Француске да помогну отплату кинеског дуга Црне Горе

Ни њемачка банка, ни француска развојна агенција нису жељеле да коментаришу сазнања Ројтерса.

Црна Гора, са дугом према Кини, преговара о коришћењу стотина милиона еура јефтиног кредита Европске уније и припрема се за распродају државне имовине како би ублажила своју финансијску зависност од Пекинга. То су рекли  високи званичници Ројтерсу.

-Црногорско дуг према Кини у фокусу је расправе о кинеском утицају у Европи и могло би закомпликовати ширење ЕУ на Балкан- рекли су агенцији Ројтерс анинимно званичници ЕУ.

Црна Гора је, како наводи Ројтерс, кандидат за придруживање ЕУ, процес који захтијева испуњавање фискалних стандарда.

-Како Ројтерс сазнаје, Брисел се обратио Њемачкој кредитној банци за обнову (КфВ) и Француској развојној агенцији (АФД), обје су државне развојне банке, и италијанском државном зајмодавцу ЦДП да предводе финансијску помоћ. План је да од њих троје добијемо понуде, а затим их спојимо", рекао је званичник. "Надамо се да би понуда могла бити спремна у наредним недељама, прије љета-рекао је званичник ЕУ Ројтерсу.

Ова сазнања нису жељели да коментаришу ни њемачка банка, ни француска развојна агенција.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова рекао је да је аутопут важан за друштвено-економски развој Црне Горе и да је Пекинг придаје велики значај развоју веза са јадранском приморском земљом од 628.000 људи.

Како наводењ, кинеска државна банка за увоз, која је одобрила 20-годишњи зајам, није одговорила на захтјев Ројтерса за коментар.

Из Европске комисие су навели да ће наставити да раде са Црном Гором на подршци њеним инфраструктурним пројектима, те да су отворена за подршку преосталим дионицама пројекта аутопута.

-Комисија ц́е наставити да подржава Црну Гору на путу ка чланству и у том контексту сарађује са земљом у проналажењу финансијских рјешења за њене инвестиционе пројекте, а такође осигурава одрживост њеног јавног дуга - рекла је портпаролка Ана Писонеро Ројтерсу.

Izdvojeno

05. avgust 2021 00:33