Kongres sertifikovanih računovođa Crne Gore / - FOTO: ISRCG
28/09/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sa Kongresa računovođa i revizora Crne Gore poručeno: Bankarski sektor najzdraviji sektor crnogorske ekonomije

Bankarski sektor u Crnoj Gori je najzdraviji sektor crnogorske ekonomije i dao je doprinos ekonomskom rastu, poručeno je sa XIX Međunarodnog Kongresa računovođa i revizora Crne Gore.

Viceguverner CBCG Nikola Fabris ukazao je na nelikvidnost koja je višedecenijski problem crnogorske privrede.

- U posljednjih deset godina imamo rast broja blokiranih preduzeća, čak 32 odsto privrednih subjekata na kraju avgusta imalo je blokirane račune. Najveći problem sa likvidnošću imaju sektori poljoprivrede, rudarstva, energetike i prerađivačke industrije - kazao je Fabris.

Sa skupa je poručeno da je kapital banaka u Crnoj Gori oko 875 miliona eura,  što je impresivan iznos za malu ekonomiju kao što je crnogorska. Bilježi se rast depozita, a dobra stvar je ta što se bilježi pad broja loših kredita.

- Kada govorimo o lošim kreditima moram reći da smo zadovoljni, obzirom da mi nemamo finansijsku infrastrukturu koju imaju razvijene zemlje EU. Treba da nas raduje rast depozita koji imamo, a posebno rast depozita nerezidenata - kazao je Bratislav Pejaković, Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore.

Članica UO Crnogorske komercijalne banke Maja Krstić kazala je da su u ovoj godini sporije rasli depoziti od kredita.

- Ne treba da nas  čudi takva situacija jer smo prošle godine svjedočili većem rastu epozita. Crna Gora i dalje živi u okruženju niskih depozitnih kamatnih stopa - kazala je Krstić.

Član UO Erste banke Damir Ivaštinović smatra da Crna Gora ima dobar ambijent za poslovanje banaka, poručivši da je,  u posljednje dvije godine, bankarski sektor u svim zemljama uspješan.

Članica UO Hipotekarne banke Crne Gore Nataša Lakić apostrofirala je značaj bankarskog sektora u Crnoj Gori poručivši da ta banka konstantno radi na unapređenju usluga.

Posljednjeg dana Kongresa govorilo se i o integraciji regulatornih standarda i održivih praksi u finansijskom i korporativnom upravljanju.

XIX Međunarodni Kongres računovođa i revizora Crne Gore protekla tri dana okupio je predstavnike računovodstveno-revizorske struke iz Crne Gore, regiona i EU, kao i predstavnike nadležnih državnih institucija i regulatora, bankarskog sektora, akademske profesije, javnog i realnog sektora.

Takođe, na Kongresu su predstavljeni radovi eminentnih autora, objavljenih u Zborniku radova sa Kongresa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

28. septembar 2024 12:35