Šahmanović - PKCG / - PKCG
24/09/2024 u 10:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šahmanović sa predstavnicima Privredne komore: Aktivno sarađivati na izmjenama zakona o rudarstvu

Ministar rudarstva, nafte i gasa Admir Šahmanović, sastao se sa predsjednicom Privredne komore Crne Gore Ninom Drakić, kako bi razmotrili moguće modele i konkretne korake u pravcu unapređenja saradnje između ovog resora i privrednog sektora, naročito u oblastima rudarstva i naftnih derivata.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar Dino Tutundžić i v.d.generalna direktorica Zorana Sekulić, potpredsjednik PKCG Dragan Kujović, sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Ranko Vukmirović i član odbora Goran Jevrić.

Tokom razgovora sagovornici posebno je istaknuta važnost aktivne saradnje u procesu izmjena i dopuna zakona o rudarstvu, uzimajući u obzir značaj blagovremenog uključivanja privrede kako bi se obezbijedila veća korist za građane i društvo u cjelini.

- Neophodno je raditi na zakonskim rješenjima koja će stvoriti povoljan poslovni ambijent, vodeći računa o zaštiti interesa države i lokalnih zajednica, istakao je ministar Šahmanović.   

Šahmanović: Prioritet sigurnost snabdijevanja naftnim derivatima

Drakić je istakla kao dobar primjer dosadašnju dobru saradnju na izradi Zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima.  

Ministar Šahmanović predstavio je aktivnosti i plan rada Ministarstva u narednom periodu, koji uključuju usklađivanje legislative sa EU regulativom, donošenje novih zakonskih rješenja u vezi sa rezervama naftnih derivata i markiranjem goriva.

Fokus rada resornog Ministarstva biće intenziviranje aktivnosti na realizaciji kapitalnih projekata kao što su Jadransko-jonski gasovod (IAP), terminal za tečni prirodni gas (LNG) i pravedna energetska tranzicija u opštini Pljevlja. Poseban akcenat stavljen je na važnost uključenosti Privredne komore u realizaciju ovih inicijativa.

Privredna komora je ponudila svoje kapacitete za povezivanje sa domaćom i regionalnom privredom, s ciljem razmjene iskustava i pronalaženja održivih rješenja u oblastima eksploatacije mineralnih sirovina, naročito građevinsko-tehničkog kamena. Diskutovalo se i o mogućnostima optimizacije korišćenja postojećih rezervi ovih resursa, čime bi se dodatno unaprijedio sektor rudarstva i eksploatacije mineralnih sirovina.

Sastanak je završen dogovorom o konkretizovanju saradnje kroz stalna radna tijela Privredne komore, kao što su Odbor udruženja energetike i rudarstva i Grupacija distributera nafte i naftnih derivata, kako bi se osigurao nastavak konstruktivnog dijaloga i postizanje zajedničkih ciljeva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 10:48