/ фото илустрација
11/06/2021 u 18:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет страних инвеститора: Скраћивање мораторијума на три мјесеца није добро рјешење

Позивају на отворени дијалог Скупштину и Владу

Савјет страних инвеститора у Црној Гори још једном апелује и позива представнике Скупштине да одустану од усвајања Предлога закона о одлагању плаћања кредитних обавеза корисника кредита. Како су навели, чак и нови предлог којим је мораторијум скраћен на три мјесеца није добро рјешење и нанио би директну штету банкарском систему.

- Подсјећамо да су ставови међународних финансијских институција јасно против мораторијума, па је Европска централна банка ограничила постојеће мораторијуме како за правна тако и за физичка лица. Управо због очувања финансијских система и њиховог јачања, Европска централна банка не подржава увођење нових мораторијума.  Наметање масовног мораторијума у банкраском систему у Црној Гори, мимо препорука међународних институција, консултација са Централном банком, Министарством финансија и банкама, супротно је свим добрим праксама у контексту унапређења пословног амбијента, посебно у ситуацији када цијело друштво треба да буде удружено у активностима опоравка економије. Овакве измјене законских рјешења које директно угрожавају пословање и ликвидност банкарског сектора треба да прати адекватна дебата у јавности- саоопшили су из Савјета.

Увјери су да заједнички циљ треба да буду дугорочни интереси грађана и привреде. Зато позивају на отворени дијалог и Скупштину и Владу и да заједно са банкама, регулатором и привредом раде на проналажењу заједничких рјешења која су у најбољем интересу црногорских грађана и привреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:19