Метју Каруана Галиција / -Фото: PcNEN
27/10/2021 u 13:25 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Син малтешке новинарке: Пројекат "Можура" један од мотива за убиство Дафне Каруане Галициjе

Посматраjући убиство, запитаjмо се шта jе био мотив да се убиjе моjа маjка. Ниjе jе прегазио аутобус на улици или неки пиjани возач, то jе било испланирано хладнокрвно убиство, мjесецима планирано. Шта jе био мотив? Послови у области енеретике уговарани су на Малти и у Црноj Гори (Можура). Моjа маjка jе нашла доказе о корупциjи иза тих послова, казао jе Метjу Каруана Галициjа

Истраживачки новинар Метjу Каруана Галициjа, син убиjене малтешке новинарке Дафне Каруане Галициjе, саслушан је прије неколико дана у Специјалном државном тужилаштву (СДТ). Према поузданим подацима дневног листа "Дан", саслушање, које је трајало више од два сата, обављено је на иницијативу сина убијене новинарке.

Метју Каруана Галиција претходно је изјавио да jе спреман да своjа сазнања подиjели са црногорским истражитељима, "имаjући у виду да jе дужност сваког грађанина да то уради ако има сазнања о корупциjи". Портал Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ) јуче је објавио краћи интервју са Метјуом Галицијом, који је говорио о афери "Можура", корупциjи у Црноj Гори и на Малти, убиству његове маjке, везама политичких елита двиjе земље и садашњим и евентуалним будућим истрагама.

– Вjеруjем да су људи у Црноj Гори, као и на Малти, довољно љути због корупциjе и убистава коjима се прикрива корупциjа и да желе да се то оконча – поручио jе Галициjа. Он jе казао да jе сада посао Владе да испита питање некажњивости коjе, како jе оциjенио, постоjи у Црноj Гори. Такође, казао jе да jе немогуће раздвоjити убиство његове маjке од случаjева корупциjе коjе jе истраживала, између осталог и случаја "Можура".

– Посматраjући убиство, запитаjмо се шта jе био мотив да се убиjе моjа маjка. Ниjе jе прегазио аутобус на улици или неки пиjани возач, то jе било испланирано хладнокрвно убиство, мjесецима планирано. Шта jе био мотив? Послови у области енеретике уговарани су на Малти и у Црноj Гори (Можура). Моjа маjка jе нашла доказе о корупциjи иза тих послова – навео jе Метjу Каруана Галициjа.

Дафне Каруана Галициjа убиjена jе бомбом коjа jе била постављена у њен аутомобил у октобру 2017. године. Метjу Галициjа, коjи jе такође новинар, након трагичног догађаjа напустио jе Међународни конзорциjум истраживачких новинара и у потпуности се посветио наставку истраживања случаjа у вези са убиством његове маjке. Са оцем и браћом jе основао "Дафне Каруана Галициjа фондациjу" како би радили на побољшању владавине права на Малти.

"Дан" jе током јула прошле године обjавио неколико истраживачких текстова у вези корупционашког проjекта Можура, коjи су урађени у партнерству са малтешким медиjом "The Shift News". Истраживање jе, између осталог, открило да jе Влада Црне Горе у два сазива – прво 28. децембра 2015. године, када jе премиjер био Мило Ђукановић, а потом и 28. новембра 2016. године, када jе на њеном челу био Душко Марковић, усвоjила два извjештаjа у коjима jе крила да jе мистериозна офшор компаниjа са Сеjшелских острва "Cifidex limited", пошто jе платила 3,5 милиона еура, постала власник проjекта "Можура". Ради се о компаниjи коjа jе предмет истраге убиjене новинарке. Такође, истраживање jе открило и трансакциjе подгоричке фирме Ђукановићевог приjатеља и пословног сарадника Томислава Челебића са компаниjом "Cifidex limited", коjа jе добила новац од компаниjе из Дубаиjа "17 Bleck", чиjи jе власник Jорген Фенек, главни осумњичени да jе организовао убиство малтешке новинарке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:52