Socijalni savjet / - SOCIJALNI SAVJET
12/08/2024 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Socijalni savjet glasao za Evropu sad 2 sa 17 glasova

Socijalni savjet glasao je za Evropu sad 2 sa većinom od 17 glasova. Od 24 člana glasalo je 22. Od toga, 17 za, četiri protiv i jedan uzdržani.Kako je "Danu" rečeno, sva četiri člana Socijalnog savjeta iz redova Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) glasalo je protiv ovakvih izmjena Zakona o radu.

Kako nam je saopšteno iz USSCG, njihovi članovi u Socijalnom savjetu ne slažu se sa visinom minimalnih zarada, kao i da podijela minimalnih zarada, jer to nije u skladu sa konvencijom Međunarodne organizacije rada i direktivom Evropske unije.

Crnogorski premijer Milojko Spajić kazao je ranije, obrazlažući Fiskalnu strategiju, da taj dokument predstavlja ne samo u ime Vlade nego i u ime cijele skupštinske većine, te da se Program Evropa sad 2 odnosi na oko 300.000 zaposlenih u Crnoj Gori.

- Minimalna zarada od 450 eura biće povećana na 600 eura za zaposlene koji imaju završenu srednju školu, odnosno na 800 eura za one koji imaju visoku školsku spremu - rekao je Spajić, dodajući da će zarade u Crnoj Gori biti povećane od oktobra.

Spajić je kazao da će “neto zarada u Crnoj Gori biti na najnvišem nivou u region”.

- Zaposleni će biti zadovoljni, jer neto zarade, koje primaju su najveće, a poslodavci će imati najniže opterećenje na rad. Smanjenje poreskog opterećenja na zarade, kao glavnog fiksnog troška za poslodavca, ostvaruje se kroz niže doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Doprinosi za PIO na teret zaposlenog sa 15 procenata na 10 odsto. Doprinosi za PIO na teret poslodavca sa 5,5 procenata na 0 odsto - naveo je Spajić, prenosi portal RTCG.

Premijer Spajić tvrdi da “nijedan euro budućeg zaduženja neće ići prema mjerama koje su predviđene programom Evropa sad 2”.

- Svaki euro će ići za infrastrukturne projekte, ili za otplatu starog duga - naveo je Spajić.

Na konferenciji Vlade, na kojoj je predstavljena Fiskalna strategija, takođe, saopšteno je da nema povećanja osnovne stope PDV-a, te da ona ostaje 21 odsto.

Spajić je saopštio i da Fond penzijskog i invalidskog osiguranja neće biti ukinut.

Objašnjeno je da će penzije, koje su iznad sadašnje minimalne penzije od 450 eura, od januara 2025. godine biti veće 50 do 60 eura, u zavisnosti od inflacije koja bude na kraju godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 21:12