Милојко Спајић / - RADE KOPRIVICA
07/03/2022 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић: Очекујемо додатна повећања цијена нафте, а Влада нема законски оквир да је ограничи

Надамо се да ће посланици схватити зашто је битно да се изгласа закон о акцизама, истакао је министар финансија

Нафта најскупља од 2008. године, нажалост очекујемо додатна повећања цијена, која ми као влада немамо законски оквир да ограничимо, написао је Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања, на Твитеру.

- Надамо се да ће парламентарци из 3. пута схватити зашто је битно да се изгласа закон о акцизама, и тиме омогући смањење до 20 одсто у оваквим ситуацијама - наводи Спајић.

Министарство финансија и социјалног старања доставило је у петак Скупштини Предлог измјена Закона о акцизама који, уколико се усвоји, даје могућност Влади да због раста цијена горива смањи износ акциза 20 одсто и тиме ограничи даља поскупљења нафтних деривата.

Цијене горива у Црној Гори већ су знатно изнад историјског максимума, а на међународним берзама цијене нафте као и курса долара су наставили да расту.

Утврдили предлог закона којим могу умањити акцизе на гориво за 20 одсто

Подсјетимо, Влада Црне Горе је, на 60. сједници утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама.

- У циљу обезбјеђења стабилности цијена нафтних деривата као и заштите животног стандарда грађана усљед њиховог повећања на свјетском тржишту, одредбама предложеног закона даје се могућност Влади да донесе одлуку о умањењу износа акцизе до 20 одсто, за безоловни бензин и гасна уља, на период од мјесец дана - навели су тада из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:36