/ foto: lazar ružić
01/03/2023 u 11:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Odlazeći ministar podiže akcize kad inflacija galopira na 18 odsto

Podsjećanja radi, posupljenje cigareta od deset centi po paklici može se očekivati od 1. jula, dok ostalih poskupljenja neće biti

Lider pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić saopštio je da je "odlazeći ministar" Aleksandar Damjanović podiže akcize kad inflacija galopira na 18 odsto.

- Inflacija je bila 3 odsto kad smo mi to predlagali. To je ključna razlika i još poraznija činjenica za skupstinsku većinu. Odlazeći ministar podiže akcize kad inflacija već galopira na 18 pdsto plus, dodajući maha razularenim cijenama. Ali kad čovjek nije čuo za diskont-o čemu dalje da pričamo- naveo je Spajić.

Podsjećanja radi, posupljenje cigareta od deset centi po paklici može se očekivati od 1. jula, dok ostalih poskupljenja neće biti.

Aleksandar Damjanović je juče u Skupštini, koja je usvojila izmjene i dopune više finansijskih i poreskih zakona, rekao da je akcizni kalendar maksimalno ublažen i da se pokupljenje cigareta od deset odsto očejuje od ljeta, odnosno od 1. jula.

- Što se tiče ostalih proizvoda, neće biti nikakvih povećanja ni danas, ni sjutra. Tu se misli na one proizvode, što je naša obaveza prema EU politici i građanima da se štiti zdravlje i da se akciziraju proizvodi štetni po zdravlje, jer su troškovi za zdravstvene usluge koji su uzrokovani tim štetnim proizvodima enormni. Dakle prije 1. jula neće biti nikakvih poskupljenja- kazao je tada Damjanović.

Izmjenama zakona, koje je Skupština usvojila, predviđeno je da će kupci nekretnina vrjednijih od 150 hiljada eura plaćati veći porez, firme iz ofšor zona imaće porez po odbitku od 30 odsto, a ubrzava se i povećanje akciza na duvanske proizvode.

Predlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću povučen je na doradu. Damjanović je objasnio da je cilj izmjena zakona povećanje poreskih prihoda i smanjenje sive ekonomije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:12