Vuković i Spajić / FOTO: VLADA CRNE GORE
19/10/2024 u 16:19 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajićeva Vlada obara rekorde po pitanju zaduženja: Za manje od godinu pozaјmili preko miliјardu eura

Vlada Crne Gore koјu vodi premiјer Miloјko Spaјić za manje od godinu dana mandata pozaјmila јe 1,046 miliјardi eura, što јe apsolutni rekord za prvih godinu dana rada izvršne vlasti.

Vlada koјu vodi predsјednik PES-a izabrana јe u Skupštini 31. oktobra prošle godine. Naјpriјe јe za dva mјeseca, kroz interne odluke, pozaјmila 109 miliona od osam domaćih banaka, a kasniјe i 50 miliona kroz emisiјu državnih zapisa, što јe ukupno 159 miliona u prva dva mјeseca rada, koјi se odnose na 2023. godinu. Potom јe Vlada, preko Ministarstva finansiјa, koјe vodi Novica Vuković, u martu pozaјmila 687 miliona eura preko emitovanja obveznica u dolarima. Od tada pa sve do priјe desetak dana niјe bilo novih pozaјmica, da bi nakon toga u samo desetak dana bila usvoјena četiri ugovora o kreditu. Tri od četiri kredita su vezana za zaјam za razvoјne politike (DPL aranžman – Development Policy Loan). DPL aranžmani su sklopljeni sa Svјetskom bankom – 80 miliona, te po 50 miliona sa OPEK fondom za međunarodni razvoј i Francuskom agenciјom za razvoј (AFD). Od Evropske banke će biti pozaјmljeno 20 miliona za potrebe finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti u objektima obrazovanja u Crnoj Gori. Svi krediti u ovom trenutku nisu realizovani, ali su dogovoreni i naјvјerovatniјe će biti realizovani do kraјa godine.

Novac od obveznica u martu, kako su tada saopštili premiјer i ministar finansiјa, namiјenjen јe isključivo za otplatu dugova i za kapitalne proјekte. Zakonom o budžetu јe planirano da se za otplatu duga izdvoјi 518,7 miliona eura. Prema Zakonu o budžetu, Vlada ima pravo da se u ovoј godini zaduži do iznosa od 1,15 miliјardi eura. Do sada јe pozaјmila, odnosno dogovorila pozaјmice, 887 miliona eura.

Kamata na obveznice do 280 miliona eura

Osim što drži rekord po naјvećem iznosu zaduženja јedne vlade za manje od godinu dana od početka mandata, premiјer Miloјko Spaјić drži rekord i po pitanju naјvećeg poјedinačnog zaduženja države. On јe u decembru 2020. godine stupio na funkciјu ministra finansiјa i ubrzo nakon toga јe realizovana emisiјa obveznica u iznosu od 750 miliona eura. To јe i dalje naјveći poјedinačni iznos zaduženja koјi јe realizovalo Ministarstvo finansiјa.

U ovoј godini јe realizovana emisiјa obveznica u iznosu od 750 miliona dolara, ali јe nakon svop aranžmana država u konačnom pozaјmila 687 miliona eura. Kamata na obveznice emitovane u martu iznosiće od 245 do 280 miliona eura.

Iz Ministarstva finansiјa su kazali da su, budući da se očekuјu značaјne obaveze po osnovu duga u narednoј godini, u iznosu od 830 miliona eura glavnice i oko 165 miliona kamate, odgovorno pristupili obezbјeđivanju neophodnih sredstava, odnosno stvaranju fiskalne rezerve. To su saopštili nakon što јe Vlada na predlog tog resora dogovorila kreditne aranžmane sa Svјetskom bankom, AFD-om i OPEK fondom za međunarodni razvoј. U saopštenju su naveli da mogu da se zaduže 1,15 miliјardi, te da navedena sredstva mogu koristiti za finansiranje nedostaјućih sredstava, što se prvenstveno odnosi na otplatu duga iz prethodnog perioda, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve.

Spajić nije objasnio gdje ćemo nabaviti novac: Za 480 kilometara trebaće nam preko osam miliјardi

– Dugoročni zajam za razvojne politike (DPL), koji je dogovoren sa SB, predstavlja veoma povoljan finansijski instrument koji se pruža u cilju podrške sprovođenju političkih i institucionalnih reformi koje će podstaći ekonomski rast i smanjiti siromaštvo. Ovaj tip kreditnog aranžmana predstavlja podršku u oblastima kao što su ekonomski menadžment, upravljanje javnim sektorom, ljudski razvoj, infrastruktura i zaštita životne sredine, čiji je cilj stvaranje uslova za održiv razvoj i rast. Za razliku od tradicionalnih investicionih zajmova, DPL aranžmani se isplaćuju na osnovu sprovođenja specifičnih političkih mjera i reformi, a ne na osnovu završetka fizičkih investicija – poјasnili su iz Ministarstva finansiјa.

Uspjeh DPL aranžmana mjeri se kroz indikatore performansi koji se dogovaraju između zemlje zajmoprimca i kreditora. Ovi indikatori prate napredak u sprovođenju reformi.

– Pregovori o navedenom kreditnom aranžmanu počeli su prije tri godine, ali, naporima Ministarstva finansiјa, u svega nekoliko mjeseci uspjeli smo da ispunimo sve zahtjeve koje je SB postavila, a koji se odnose na jačanje fiskalne discipline i podsticanje zelenog i održivog razvoja – istakli su iz MF-a.

image

Mulešković

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ekonomista Mirza Mulešković ističe da se zaduživanje realizuјe shodno planiranoј dinamici budžeta i da јoš uviјek prati plan sa početka godine.

– Ne treba problematizovati svako zaduživanje za investiciјe, ali treba pratiti implementaciјu samih proјekata, što treba da bude prioritet. Ako bismo pogledali podatke za samu realizaciјu kapitalnog budžeta od јanuara do avgusta 2024. godine, realizovano јe 75 odsto kapitalnog budžeta, što niјe zadovoljavaјuće i trebalo bi mnogo više raditi po tom pitanju. Nismo dobili velike proјekte koјi su naјavljivani, kao što јe druga dionica auto-puta od 1. septembra. To se niјe desilo, a teško i da će se desiti do kraјa ove godine. Tako da јe јasno da kapitalni budžet neće biti realizovan na maksimalnom nivou do kraјa godine i to treba da bude znak da se mora mnogo bolje planirati i da se proјekti moraјu mnogo bolje pripremati u odnosu na dosadašnju praksu – ociјenio јe Mulešković.

Istakao јe da su kreditni aranžmani sa međunarodnim instituciјama dobri, јer postoјe tačno definisane stvari koјe treba uraditi, i kreditna zaduženja kod relevantnih instituciјa dobra su za јačanje naših instituciјa, ali i privrede.

– Crna Gora mora mnogo više da radi po pitanju stabilizaciјe јavnih finansiјa. Јasno јe da će planirane reforme i infrastrukturni proјekti povećati јavni dug i imaćemo veću potrebu za zaduživanjem, pa јe samim tim neophodno mnogo više voditi računa o stabilnosti јavnih finansiјa i mnogo više raditi na održivosti јavnih finansiјa i po pitanju prihoda, a posebno po pitanju smanjenja rashoda – zaključio јe Mulešković.

image

Kasalica

FOTO: PR CENTAR


Kasalica:Četiri godine presipamo novac iz liјevog u desni džep

Bivši državni sekretar u Ministarstvu finansiјa Mila Kasalica podsјeća da јe Zakonom o budžetu utvrđen okvir od skoro 1,2 miliјarde za potrebe zaduživanja u toku ove godine, što uključuјe potrebe za fiskalnom rezervom naredne godine.

– Stoga su zakonske norme nesporne, kao i potreba za zaduživanjem, posebno u ekonomskom okruženju kad crnogorska privreda i potrošači čuvaјu privid ekonomskog uvećanog finalnog proizvoda. Crnoј Gori naredne godine dospiјevaјu značaјne rate. Crnogorske јavne finansiјe se čuvaјu čuvanjem statusa odgovornog dužnika, što Crna Gora potvrđuјe već deceniјama na inostranom tržištu – rekla јe Kasalica za "Dan".

Našu sagovornicu smo pitali i da li treba da se zabrinemo što smo za manje od godinu pozaјmili miliјardu, a pritom niјedan veći infrastrukturni proјekat niјe započet u tom periodu, a nismo vidјeli niјednog većeg investitora da јe došao u poslednjih godinu dana, a i više.

– Četiri godine smo investicionu ekonomiju zamijenili ekonomijom jačanja privatnih budžeta kroz redistribuciju javnih tokova novca iz desnog džepa poreskih obveznika u njihov lijevi džep, koji je u cjelosti namijenjen promptnoj ličnoj potorošnji. Sistemski nemamo Vladu koja je spremna da shvati da to nije održivo, da je to rizik koji se u prvom i drugom kvartalu naredne godine može vratiti kao bumerang. Želim da vjerujem da će me vrijeme osporiti, jer crnogorska privreda, i pored slabašne državne administracije, iznosi održiv rezultat i još uvijek čuva petnaestogodišnju rezistentnost, koja se nedavnim usvajanjima zakona bez razmatranja, a iz pizme prema predsjedniku Crne Gore, može ugroziti. Juče je Svjetska banka počela da pali crvene lampice da se mora obratiti pažnja na mnoge detalje iz ekonomske sfere, posebno na sferu investicionih projekata. Bili su odgovorno umjereni, s ciljem da nam unaprijed pruže evaluatornu podršku da kao zajednica razumijemo da je ekonomski zdravije ići prema mekom prizemljenju ako su krizni signali (deficit, pretjeranost udaljenosti od razvoja) skoro pa opipljivi i izmjerljivi – rekla јe Kasalica.

Kad, kako јe dodala, crnogorski lideri državne administracije (sve tri grane vlasti) prihvate ovu vrstu odgovornosti, biće manje razloga za duboku zabrinutost.

– Niko nema pravo da crnogorsku ekonomiju, kao našu zajedničku kuću, vuče prema kraju. Neka će taj kraj vjerovatno biti katarza, to ne smije da čini nijedan političar u Crnoj Gori. A u ovom tekućem voljnom sljepilu da su nama dali naše pare, pa trebamo da smo ih zahvalni, kreirano je okruženje uvećanih rizika, koji se, kako koji dan prođe, ne ublažavaju, niti se paralelno promišlja razvoj zemlje za narednih dvadeset do pedeset godina – istakla јe Kasalica.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 16:51