Платформе нафте / - PIXABEY
18/09/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спори опоравак америчке производње задржао циjене нафте на 75 долара

Аналитичари очекуjу даље смањење залиха сирове нафте на америчкоj обали Мексичког залива наредне седмице, а можда и након тога

Циjене нафте задржале су се у петак на нивоу од 75 долара, подржане спорим опоравком производње у америчком диjелу Мексичког залива након два урагана.

На лондонском тржишту се циjеном барела трговало по 60 центи нижоj циjени у односу на претходно затварање, од 75,07 долара. На америчком, циjена му jе пала 85 центи на 71,76 долара, преноси Хина.

„Тржиште хвата дах. Извjештаjи од ове седмице о понуди и потражњи Организациjе земаља извозница нафте (ОПЕК) и Међународне агенциjе за енергиjу (ИЕА) показуjу да ће бити врло близу - очекуjе се да ће потражња расти, док ће снабдиjевање из земаља ван ОПЕК-а, диjелом због урагана Ида, бити слабиjа“, рекао jе аналитичар ПВМ-а Тамас Варга.

Аналитичари очекуjу даље смањење залиха сирове нафте на америчкоj обали Мексичког залива наредне седмице, а можда и након тога.

Око 28 одсто америчке производње нафте у Мексичком заливу било jе jош у четвртак ван функциjе, двиjе и по седмице након удара урагана Ида.

„Опоравак траjе дуже него што се очекивало и то jе ових дана био фактор коjи jе подржавао тржиште“, казао jе аналитичар Commmonwealth banka, Vivek Dhar.

Бариjера циjенама био jе jачи долар, коjи jе достигао наjвишу вриjедност у три седмице.

Прелиминарни подаци америчке владе показали су да jе амерички извоз сирове нафте у септембру пао на 2,34 милиона до 2,62 милиона барела дневно, с три милиона барела дневно краjем августа.

ОПЕК jе на своjоj интернет страници обjавио да jе у четвртак циjена барела референтне кошарице нафте његових чланица износила 74,17 долара, што значи да jе порасла 39 центи у односу на претходни дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:21