Стиjовић обишао Кућу воћа у Андриjевици / - фото: МПШВ
12/08/2021 u 16:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стиjовић обишао Кућу воћа у Андриjевици

Иако су радови почели 27. Априла 2018. године при чему jе уговорени рок био 18 мjесеци, до сада jе остварено тек 48% планираног уговора

Представници Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, на челу са ресорним министром Александром Стиjовићем обишли су Кућу воћа у Андриjевици у циљу проналажења заjедничког рjешења како би се фабрика за прераду воћа у што бржем року завршила и ставила у функциjу, наводи се у саопштењу.

Током обиласка, коjем су на инициjативу Министарства присуствовали и представници Управе за jавне радове, проjектанти, представници извођача радова-компаниjа “Неимар”, надзорни орган као и представници локалне самоуправе констатовано jе да jе стање на проjекту лоше, да радови ниjесу напредовали договореном динамиком и да се ради о кашњењу од готово 1,5 годину уз закључак да се у наредном периоду питање проjекта мора риjешити.     

Како се наводи у саопштењу, проjектна документациjа за предметни обjекат урађена jе на основу конкурса за идеjно архитектонско рjешење коjе jе спровело Министарство пољопривреде и руралног развоjа у сарадњи са Министарством одрживог развоjа и туризма. Проjектну документациjу jе израдило предузеће “Архинг инжињеринг” д.о.о. из Биjелог Поља а ревизиjу исте “Уби.про” д.о.о. из Подгорице, а извођач радова jе предузеће “Неимар инжињеринг”д.о.о. Подгорица. Вриjедност уговора износи 1.332.656,37 еура, док jе бруто површина обjекта 1.612,77 м2.

Иако су радови почели 27. Априла 2018. године при чему jе уговорени рок био 18 мjесеци, до сада jе остварено тек 48% планираног уговора.

На основу информациjа о издвоjеним средставима и процjене колико jе до сада процентуално урађено, оциjењено jе да извођач, уз пропусте надлежних органа, ниjе испунио уговорени дио због чега сада имамо отворен проблем. У току извођења радова евидентирана jе поjава значаjних вишкова и накнадних радова, усљед утврђених пропуста у проjектноj документациjи, односно предмjеру радова. У 2019. години jе према захтjеву Министарства пољопривреде и руралног развоjа извршена допуна проjектне документациjе усљед измjене технологиjе производње, коjа jе довела до додатних радова.

Додатни трошкови, вишкови и накнада радова настали као посљедица пропуста у проjектноj документациjи, додатни радови настали као посљедица измjене технологиjе производње као И прекорачење уговорене вриjедности усљед промjене стопе ПДВ-а, по процjени Управе за jавне радове износе 504.000,00 еура.

Након обилска “Куће воћа” у Општини jе одржан радни састанак са предсjедником општине Жељком  Ћулафићем и сарадницима гдjе су представљени проблеми и доступни механизми ради проналажења наjбољег модела даље реализациjе овог проjекта са циљем развоjа Андриjевице.

image

Стиjовић на састанку

- фото: МПШВ

Састанку су присуствовали и државни секретари Министарства пољопривреде Небоjша Величковић и Николина Мишнић, генерални директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић, као и директор Управе за jавне радове Боро Лекић са сарадницом Милицом Бакић.

Саговорници су се сагласили да jе у наредном периоду неопходно покренути све законске механизме у циљу исправљања начињене штете у претходном периоду како би се покренула самоодржива производња и искористила развоjна шанса и пољопривредни капацитети овог краjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:41