/ - Јаков Милатовић
13/10/2021 u 13:18 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турски инвеститори добродошли у Црну Гору

Тамо ћу се састати с министрима за спољну трговину, индустрије, туризма, а највјероватније и с министром омладине и спорта, рекао је Милатовић

Турска је важан економски партнер Црној Гори, а инвеститори из те земље су више него добродошли, саопштио је министар економског развоја, Јаков Милатовић.

Он је у интервју за агенцију Анадолија, преноси МИНА, казао да је Турска важан економски партнер Црној Гори и да је управо из тог разлога на челу делегације Министарства која ће од сјутра боравити у службеној посјети Турској.

- Тамо ћу се састати с министрима за спољну трговину, индустрије, туризма, а највјероватније и с министром омладине и спорта, који је испред Турске на челу Мјешовите комисије која је формирана да унаприједи економске односе између Турске и Црне Горе- рекао је Милатовић.

Он је додао да ће имати прилику да разговара и с турским привредницима, којима ће представити све инвестиционе могућности, нову бизнис логику и потенцијал који Црна Гора има. Говорећи о улагањима турских компанија и држављана, Милатовић је навео да је скоро трећина страних фирми које послују у Црној Гори поријеклом из Турске, односно из турског капитала.

- Црна Гора у Турској има значајну дијаспору, тако да ћу се састати и с нашом дијаспором. Желим да, поред добрих односа, нашој дијаспори предочим све економске могућности које Црна Гора пружа- рекао је Милатовић.

Према његовим ријечима, турски инвеститори су присутни у неким јако значајним црногорским предузећима.

- Осим тога, имамо велики број малих турских привредника који су изабрали Црну Гору да отворе своје бизнисе. Желим свима њима да предочим додатно једну нову визију Владе, као сигурну, озбиљну и засигурно добру инвестициону дестинацију за њихову будућност- саопштио је Милатовић.

Он је поручио да Црна Гора има стабилне јавне финансије, да је добра туристичка сезона резултирала економским опоравком и да државу ове године очекује економски раст већи од десет одсто.

- Ситуација у земљи тренутно је пуно боља него она каква је била у децембру прошле године, када је нова Влада ступила на дужност. Прошла година је у Црној Гори била јако тешка. Економија је пала 15 одто, јавне финансије су биле у веома тешком стању, а дефицит буџета је био 11 одсто, тако да су то заиста били велики проблеми с којим се нова Влада суочила- подсјетио је Милатовић.

Он је навео да је ситуација данас у потпуности другачија.

- Имамо стабилне јавне финансије и буџетски суфицит у мјесецима од јуна до септембра, што је огромна ствар. Тај буџетски суфицит је поприлично велики, чак већи у односу на рекордну 2019. годину када је активност у земљи била поприлично добра- објаснио је Милатовић.

Он је додао и да је Црна Гора имала добру туристичку сезону и да је евидентиран снажан опоравак туризма, један од највећих на Медитерану.

- Ми ћемо ове године имати 70 одсто онога што смо остварили у рекордној 2019, и то је изнад свих очекивања Владе, а и осталих актера у Црној Гори. Ову годину ћемо завршити с економским растом који је већи од десет одсто и као министар економског развоја сам веома задовољан због тога- рекао је Милатовић.

Као привредну грану с највише потенцијала за унапређење сарадње, Милатовић види туризам, који је носилац привредне активности у Црној Гори.

- Осим тога, ту је и енергетика, посебно у дијелу обновљивих извора енергије. Такође сектори логистике, пољопривреде, ИТ-а и комплетна индустрија која се тиче дигиталне економије и иновација- прецизирао је Милатовић.

Међу већим турским компанијама које тренутно послују у Црној Гори је и компанија Тосyали, која је 2012. године преузела Жељезару Никшић.

Говорећи о ситуацији у тој компанији, Милатовић је подсјетио да је Жељезара у мају накратко престала с производњом.

- Од тада сам у интензивној комуникацији с радницима и менаџментом те компаније, као и са бордом директора и власником у Турској. Покушавамо да одређене ствари заједнички ријешимо и нађемо што бољу и одрживију будућност за Жељезару и турског инвеститора у Црној Гори- закључио је Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:30