/ Владан Вучелић, фото: Иван Петровић Ипе
25/05/2021 u 10:29 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У кризној години Лука Бар се задужила седам милиона

Лука Бар је лани узела два кредита од ИРФ-а, један за набавку лучке механизације, а други за зараде и обртна средства. Државно предузеће је лани за зараде исплатило 3,2 милиона, што је 400 хиљада више него у 2019. години

Лука Бар се у прошлој, кризној години, због пандемије корона вируса, задужила седам милиона еура код Инвестиционо-развојног фонда (ИРФ) и под хипотеку ставила имовину у катастарској општини Нови Бар и 11 мјеница. Од тога је пет милиона еура кредита узето за набавку лучке механизације, а два милиона за ублажавање и санирање посљедица изазваних пандемијом - рефундацију зарада и набавка обртних средстава. То пише у извјештају ревизора за 2020. годину, који ће акционари тог државног предузећа разматрати у петак на скупштини акционара.

Независни ревизор "Ревико" је скренуо пажњу акционарима управо на стављање под хипотеку имовине у КО Нови Бар у корист, како су навели, пословних банака, као и на велики број судских поступака који се воде против државног предузећа, а за које нису могли да процијене финансијске ефекте који могу настати по том основу. Предузеће је до краја 2020. године извршило резервацију 90 хиљада еура по основу судских спорова.

Лука Бар, чији је извршни директор Владан Вучелић, лани је запошљавала 391 радника, два мање него у 2019. години. За плате без пореза и доприноса су у прошлој, кризној години, издвојили 3,2 милиона, што је за 400 хиљада више него 2019. године. Укупни трошкови по основу зарада, са порезима, доприносима и другим трошковима, износили су 5,76 милиона, што је 470 хиљада више него годину раније. Такође, у прошлој години, упркос већим издацима за зараде и кризи у цијелом свијету, Лука Бар је имала 1,22 милиона профита, што је за 240 хиљада бољи резултат него у 2019. години.

Смјене 28. маја

Скупштина акционара Луке Бар на којој ће бити промијењени чланови борда директора који представљају капитал државе одржаће се 28. маја. Скупштину је за тај датум сазвао одбор директора у којем су сада предсједник Бранислав Бранковић, Зоран Срзентић, Зоран Радојичић, Дамир Рашић и Миливоје Кнежевић. Кнежевић у борду заступа капитал мањинских акционара, док су остала четири члана у борду у име Владе.

Дугорочни кредити Луке Бар износе 9,11 милиона, што је за 7,15 милиона више него на крају 2019. године. Осим седам милиона у 2020, Лука Бар је половином 2019. године позајмила милион еура од Адико банке.

Одложене пореске обавезе на крају године су износиле 2,2 милиона еура, потраживања од купаца 2,66 милиона, што је увећање за око 800 хиљада. Потраживања од радника за кредите су износила 2,27 милиона.

Капитал Луке Бар је на крају прошле године процијењен на 68,8 милиона еура. Приходи од продаје су лани били 10,2 милиона, што је за 1,2 милиона више него у 2019. години.

Луку Бар је Влада Мила Ђукановића прије пет, шест година хтјела да приватизује, али је Влада Душка Марковића 2017. године одлучила да се Лука ипак не продаје. Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић је недавно, приликом обиласка државног предузећа, рекао да Луку Бар неће приватизовати. Влада у којој је Бојанић, мандат је започела 4. децембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:29