Protest radnika Uniprom KAP / - SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
09/12/2021 u 21:20 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дожић: Разматра се опција да држава купи КАП; Бојанић: Жеља Владе да сачува алуминијску индустрију

- Радницима је прихватљива било која опција, само да Комбинат настави да ради - додао је Дожић

У Министарству економског развоја (МЕР) завршен је састанак у вези са даљом судбином Комбината алуминијума на којем је присустовало неколико министара и  директори енергетских компанија. На састанак у Министарству био  је генерални менаџер Унипром КАП Небојша Дожић, а предсједник Управног одбора ЕПЦГ Милутин Ђукановић напустио је састанак након двадесетак минута.

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић је након састанка истакао да је на сједници Владе данас договорено, се одржи састанак представника три министарства, енергетских компанија о будућности КАП-а.

– У међувремену јавио се господин Дожић и рекао да је имао разговор са радницима, чији су представници неки дан били у министарству на састанку са мном и министром Јаковом Милатовићем, када су нам предочили забринутост за будућност КАП-а. Као одговорна Влада пристали смо да видимо шта можемо да урадимо, без обзира што се ради о приватној компанији – казао је Бојанић.

Према министровим ријечима, да ситуација у којој се КАП налази није само питање власника, већ да има утицај на укупну економију Црне Горе.

– Дожић је након састанка са радницима предочио да има идеју, па смо га позвали да је и нама представи. Објаснио нам је своје виђење како он види спашавање КАП-а, ми смо то примили к знању, али пошто се ради о озбиљној теми, а ми смо озбиљна Влада, затражили смо да до сјутра прије подне добијемо информацију, да ли иза свега тога стоји и власник јер је потпуно излишна прича ако иза ње не стоји он – поручио је Бојанић.

Бојанић је истакао и да не може да прича о конкретнијим варијантама, али да је жеља Владе да покуша да сачува алумнијску индустрију у Црној Гори.

– Ајде да оставимо за сјутра да видимо шта је понуда и ко све стоји иза ње. Веома смо расположени, а понуде могу да иду у више праваца. Без обзира на увреде на личном нивоу и према Влади, оставили смо то по страни, да ова Влада и ресорна министарства, енергетске компаније, сви заједно учинимо додатни напор и сачувамо алуминијску индустрију у Црној Гори – закључио је 

Дожић је казао да је позив од радника био јутрос у току дана, с обзиром да преговори око продужења уговора нијесу реални.

image

Небојша Дожић

- фото: Дан

- Радници су саопштили да постоји варијанта да држава преузме КАП и они су ме замолили да дођем да представим те варијанте, пошто сам ја тамо најдуже од свих, 26 година у КАП-у. У име радника сам дошао да представим шта се ради у КАП-у колегама из министарстава. Једна од опција, је и куповина Куповина комбината алуминијума од Унипрома - казао је Дожић новинарима након састанка.

Како је додао, то би била добра варијанта, и нада се да ће Влада и Унипром наћи заједнички језик.

- Радницима је прихватљива било која опција, само да Комбинат настави да ради - додао је Дожић.

image

Младен Бојанић

- фото: Дан

Састанак је почео у 18 часова, а трајао је више од два сата.

На данашњој сједници Владе се разговарало о томе да ЕПЦГ преузме КАП. "Дан" је прошле седмице писао да ЕПЦГ размишља о могућности да преузме КАП.

Пејовић је раније данас казао да га нико није звао на преговоре и поновио да су за њега преговори завршени. 

Унипром је најавио планско гашење КАП-а од 15. децембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:14