Са сједнице / - Са сједнице
05/10/2021 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унија послодаваца подржала план реформе зараде

Детаље програма Маршалов план - Европа сада на сједници УО УПЦГ представили су министар економског развоја, Јаков Милатовић и државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Бранко Крвавац

Управни одбор Уније послодаваца (УПЦГ) начелно је подржао план реформе зарада и трошкова по том основу, уз спремност да са доносиоцима одлука сагледа ефекте које ће то имати на укупну привреду и друштво, саопштено је из те асоцијације.

 - Претпоставка је да ће најављене мјере дати позитивне ефекте у сузбијању сиве економије, али пуна одрживост реформе, као и црногорских предузећа, могућа је само уколико дође до суштинских и свеобухватних активности усмјерених ка сузбијању свих њених појавних облика -  наводи се у закључцима са сједнице Управног одбора УПЦГ.

Из УПЦГ су додали да тренутно није могуће на прави начин процијенити утицај овог сегмента реформи по пословање, будући да Влада још није конкретизовала предлоге који се тичу реформе других пореза, значајних за црногорске привреднике, а који се односе на добит, дивиденд и подизање готовине.

У УПЦГ сматрају да би, истовремено са ступањем на снагу најављене Владине реформе, требало обезбиједити брисање или измјену члана 35а Закона о унутрашњој трговини, како би се предузећима из сектора трговине омогућио рад недјељом, са посебним акцентом на зимску и љетњу туристичку сезону.

 - У складу са предлозима које је УПЦГ раније достављала ресорним министарствима и другим државним органима, очекујемо интензивирање заједничких активности у области нормирања и спровођења процедура које ће довести до сузбијања злоупотребе боловања - наводи се у закључцима.

Детаље програма Маршалов план - Европа сада на сједници УО УПЦГ представили су министар економског развоја, Јаков Милатовић и државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања, Бранко Крвавац.

Сједницом УО УПЦГ предсједавао је предсједник УПЦГ Предраг Митровић који се осврнуо на актуелну економску ситуацију и бројне проблеме с којима се привредници свакодневно суочавају, посебно у свијетлу борбе за одрживост пословања и очување радних мјеста у условима ЦОВИД-19 кризе и њених посљедица.

Учесници сједнице проширеног састава УО УПЦГ информисани су да су предсједник Црногорског синдиката телекомуникација, Жељко Бурић и предсједник УПЦГ потписали Грански колективни уговор (ГКУ) о његовим измјенама за телекомуникације и тиме продужили његово важење до 8. октобра 2024. године.

На сједници је објашњено да су се потписници сагласили да се примјена ГКУ за телекомуникације продужи на исти период од три године на који је и претходно, непосредно прије истека његовог важења, такође био продужен до 8. октобра.

Такође, истакнуто је да је овај ГКУ једини грански колективни уговор потписан на одређено вријеме у односу на тренутно важеће колективне уговоре на том нивоу.

 - У оквиру потписаних измјена ГКУ брисане су и одредбе које прописују дисциплински поступак, будући да је новим Законом о раду у цјелости регулисан предметни поступак, на много флексибилнији начин - наводи се у саопштењу.

Након закључења новог Општег колективног уговора, социјални партнери ће се посветити подробнијем усклађивању са одредбама Закона о раду и другим сродним прописима.

 - Поред тога, свака од уговорних страна задржава право да предложи додатне измјене и допуне ГКУ - додаје се у саопштењу.

Из УПЦГ су подсјетили да се ГКУ за телекомуникације примјењује на све запослене и послодавце који обављају дјелатности из области телекомуникација.

 - Овим ГКУ утврђују се елементи основне зараде, накнаде зарада, других примања и уређује обим права и обавеза из рада, те он представља добар основ за даљу разраду и надоградњу кроз појединачне колективне уговоре код послодаваца и уговоре о раду запослених -  закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 01:14