Са прес конференције / Са прес конференције - PC
15/09/2021 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Конференција министра Бојанића: Тужиоцима предато 12 информација о могућим кривичним дјелима у предузећима

Тужиоци још нијесу одговорили

За  осам мјесеци рада тужиоцима је предато 12 информација о могућем постојању кривичних дјела, од чега се половина (шест) информација односило на могуће злоупотребе у жељезничким предузећима Монтекарго АД (три) и Жељезничка инфраструктура Црне Горе АД (три), саопштио је представник одјељења за борбу против корупције Милорад Милошевић на прес конференцији на којој су представљени резултати предузећа који су под надлежношћу Министарства капиталних инвестиција.

Како је навео Милошевић, по двије информације предате тужиоцима односе се на Барску пловидбу и Електропривреду Црне Горе, а једна за Црногорску пловидбу и сумњиви извоз око 2.664 тона руде боксита из Никшића за Чешку.

 - Одјељење је превентивно дјеловало и зауставило тендере вриједне од 100 хиљада до 20 милиона еура у компанијама, које припадају ресору МКИ, у чијим тендерским документацијама су препознати дискриминаторски постављени услови. Одјељење за борбу против корупције се такође бавило сумњивом куповином и отплатом црногорских бродова у Бару и Котору на штету пореских обвезника, партијским запошљавањем и непотизмом приликом запошљавања на жељезници, сумњивим уговором о испоруци струје Тошчелику, сумљивим уговором о издавању два брода Барске пловидбе, фаличном документацијом на тендерима Жељезничке инфраструктуре, претоварању возова Монтекарга - навео је Милошевић.

На конференцији у уводној ријечи, министар Младен Бојанић је рекао да данашња конференција представља наставак сарадње и отворености Министарства капиталних инвестиција према медијским кућама у циљу пуне транспарентности и пружања информација о раду министарства и ономе што припада његовом ресору а за што постоји интересовање јавности.

Ана Тошанић – Радуновић је представила Извјештај о пословању привредних друштава за ИИ квартал текуће године који је објавило Одјељење за унапређење корпоративног управљања МКИ и који садржи податке о пословању 20 привредних друштава у већинском државном власништву и то: опште информације, преглед главних позиција биланса стања и биланса успјеха, статистике везане за број запослених и нето зараде за актуелни шестомјесечни период, са упоредним подацима за 2020. и 2019. годину.

 - Извјештај садржи посебно исказане категорије пословних трошкова, као што су трошкови спонзорстава и донација, консултантских услуга, накнада одборима, отпремнина исплаћених запосленим и сл. Све ове побројане позиције извјештај даје и сумарно по привредним дјелатностима - наводе из Министарства.

Припрема овакве централизоване публикације о пословању привредних друштава на кварталном нивоу има неколико циљева: боље праћење пословања друштава и могућност благовремене реакције оснивача; подизање свијести јавности и усмеравање медијске пажње на резултате пословања друштава, са циљем јачања одговорности менаџмента за остварене резултате рада, као и смањење простора за нетранспарентно понашање и последично корупцију.

Ана Тошанић Радуновић је најавила да ће Одјељење за унапређење корпоративног управљања наставити са унапређењем квалитета извјештаја у сарадњи са привредним друштвима И остаје отворено за сугестије по питању информација које ће се објављивати..

Ана Тошанић Радуновић је најавила да ће Одјељење за унапређење корпоративног управљања наставити са унапређењем квалитета извјештаја у сарадњи са привредним друштвима И остаје отворено за сугестије по питању информација које ће се објављивати.

Уштеде 600.000 еура

Миодраг Рашовић је истакао да је Министарсво капиталних инвестиција је кроз анексе и раскид  Оквирних споразума, које је заључио бивши менаџмент Министарства саобраћаја и поморства, остварило уштеде у корист Буџета Црне Горе у 2021 години у износу од око 600 хиљада еура  или за период трајања оквирних споразума и до 1,3 милиона еура. Транспарентним поступцима јавних набавки, индекс конкурентности поступака јавних набавки у министарству се повећао што је резултирало бољим понудама у корист министарства и остваривањем уштеда које иду и до 50%  вриједности реализованих поступака у предходном периоду. Такође, рационалном потрошњом, контролом и надзором над трошењем ресурса са којима располаже МКИ (као што су потрошња горива, закуп пословних простора...) остварене су значајне уштеде  које иду чак и до 40% вриједности утрошених средстава у 2020 години.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:05