Шћуриц / -DIREKT-PORTAL.COM
25/07/2021 u 09:40 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ваздухопловни аналитичар Ален Шћуриц: Нема шансе да Ер Монтенегро може пословати позитивно

Чак и да компаниjа нарасте на шест, седам авиона, не може пословати позитивно. Компаниjа ће трошити велик новац порезних обвезника. Хоће ли она трошити мање од Монтенегро ерлајнса. Врло вjероjатно да. Хоће ли трошити бар десетак милиона еура годишње. О да, хоће, поручио је Шћуриц за "Дан"

Ер Монтенегро нема ни најмање шансе да послује позитивно. Ни најмање, оцијенио је за "Дан" ваздухопловни аналитичар Ален Шћуриц.

– Чак и да компаниjа нарасте на шест, седам авиона, не може пословати позитивно. Па то не успиjева ни Ер Србија коjа има 20 авиона. Компаниjа ће трошити велик новац пореских обвезника. И тога мора бити свjесна и актуелна политика и на то се припремити, али и jавност. Хоће ли она трошити мање од Монтенегроерлајнса? Врло вjероватно да. Хоће ли трошити бар десетак милиона еура годишње? О да, хоће. Сви коjи се надаjу да ће бити другачиjе, немаjу ни наjмањег поjма о ваздухопловству – поручио је Шћуриц.

”Дали сте 10,5 милиона долара пореских обвезника за авион коjи није у функцији, а онда даjете огромну своту новца за изнаjмљивање туђег авиона. Краjње нелогично, зар не

Истакао је да није превише задовољан досадашњим радом Ер Монтенегра.

image

Авион Ер Монтенегра

-VLADA

– Компаниjа jе добила екстремно брзо АОЦ, притом jе одрадила огроман посао. И на томе jоj треба искрено и дубоко честитати. Но, све остало баш и ниjе претjерано добро. Броj линиjа jе скроман, требало их jе бити битно више, авиони су слабо искориштени и имаjу превише празног хода што кошта, ред летјења jе лоше направљен и има дана када путници из Тивта и Подгорице не могу отићи до Београда и вратити се у истом дану, предуго су чекали са повећањем летова према Београду, иако су видjели да су им авиони 100 посто пуни. Други авион коjи су купили ниjе летно способан због чега мораjу унаjмљивати скупи авион Германа, већ имаjу судске тужбе. Било jе отказивања лета и великих кашњења. Остављено jе 30 путника у Бањалуци коjима су продате карте, али нису имали мjесто у авиону па су могли путовати тек за пет дана. Све то скупа за компаниjу стару тек мjесец и пар дана, ниjе баш добро. И све то гута велики новац – истакао је Шћуриц.

Мали број летова ка Франкфурту

Шћуриц је похвалио ентузиjазам и систематичност у раду Ер Монтенегра, као и огроман посао коjи jе обављен.

– Похвалио бих борбу за сваку линиjу, логичне линиjе према Љубљани и Бањалуци, развоj мреже. Менаџмент у првом реду мора поставити систем, стратегиjу фирме. За сада ми све дjелуjе превише стихиjски. Ок, то jе продукт огромног посла и проблема, па су и неке ствари занемарене, али ипак такво што губи новац. Ако су кренули са летовима за Франкфурт, онда их не могу имати тек два пута седмично. Боље да то онда нису ни покретали. Значи, ако се већ одлучите за неки потез, онда га морате систематски анализирати, схватити специфичност сваке линиjе и тако поставити летове. Па, у том случаjу, за Франкфурт морате летjети свакодневно или бар четири пута седмично, но никако мање од три лета седмично. Ни у почетку – истакао је Шћуриц.

Недавно је Ер Монтенегро дио летова отказао, док је дио каснио због техничких проблема. Авиони Ер Монтенегра се сервисирају у Братислави. Шћуриц сматра да би техничке проблеме у Подгорици преко ноћи отклонили и кашњења би била минимална, док отказивања не би ни било. Такође, сматра да ће кашњења и отказивања летова бити и у будућности.

– Компаниjа има само два авиона што операциjе чини неупоредиво ризичниjима. Уз то, компаниjа нема одржавање у Подгорици jер се ниjе договорила са Монтенегроерлајнсом, што само одржавање чини компликованијим, скупљим и пролонгира рjешења у случаjу кварова. Управо прошли викенд у коjем су отказани летови, док су други каснили и више сати, показуjе колико jе ово ризично. Но, уз то, таква отказивања и кашњења коштаjу jако пуно компаниjу jер мора плаћати смjештаj и храну путницима, компензациjе за кашњења и плаћати другим компаниjама да одраде летове за њих – појаснио је он.

Купили авион и не лете њиме

Ер Монтенегро губи значајну своту новца тиме што реализује летове авионом друге компаније, умјесто својим.

– Да Ер Монтенегро нема своj авион коjи ниjе летно способан онда wet lease Германовог авиона не био био ништа чудно, укључите га у циjену сата лета и покушате бити исплативи. Но, они су купили авион и он не лети. Може им се, ниjе њихов новац, поклонила им га jе Црна Гора. Знате, управо такви модели ме никада нису одушевљавали, jер док нешто сами не зарадите, него вам неко да, онда себи можете и дозволити такво понашање – рекао је он и додао да је летјење туђим авионом неповољниjе.

– Стране посаде су увиjек мање ентузиjастичне, оне даjу битно мање, зановиjетаjу, максимално траже своjа права. Посебно ове из Њемачке коjе имаjу далеко наjвећа права у циjелоj Европи. Летјења са туђим авионом и посадама може бити исплативо, наравно, но никако не као летјење своjим авионом и посадама. Ово jе неупоредиво jефтиниjе, оперативно лакше, али и на све начине повољниjе како за компаниjу, тако и за путнике – навео је Шћуриц.

Према његовим ријечима, имиџ компаније није пољуљан због недавних проблема са мотором једног од авиона.

– Но, таj мотор jе створио додатне огромне трошкове компаниjи. Значи, дали сте 10,5 милиона долара пореских обвезника за авион коjи није у функцији, а онда даjете огромну своту новаца за изнаjмљивање туђег авиона. Краjње нелогично, зар не? Како jе могуће да jе компаниjа купила авион коjи има такав проблем? Како то нису знали и нису се заштитили – пита се Шћуриц.

Ер Монтенегро је почео да лети 10. јуна. Компаније је основана након што је Влада одустала од спасавања Монтенегроерлајнса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:30