Mark Anžur / - MARK ANžUR
20/01/2024 u 11:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Anžur: Er Montenegro pozitivno poslovao uprkos izazovima

Mislim da sam dosta brzo shvatio situaciju, probleme i potencijale koje firma ima. Dosta brzo smo počeli sa otklanjanjem problema i nedostataka, s jedne strane, i, sa druge strane, korišćenjem svih onih potencijala koje možemo da stavimo na tržište u narednim godinama, rekao je Anžur

Nacionalna avio-kompanija Er Montenegro ostvarila je u prošloj godini dva miliona eura dobiti, uprkos izazovima na operativnom nivou, saopštio je njen izvršni direktor, Mark Anžur.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je kompanija poslovala pozitivno, pri čemu je operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila četiri miliona eura.

- Mislimo da je to uspjeh. Kompanija je, s obzirom na to da je veoma mlada, uspješna i konsoliduje se i finansijski i organizaciono, tako da mislim da smo na pravom putu - naveo je Anžur.

On je, govoreći o broju putnika, saopštio da je Er Montenegro u prošloj godini prevezao 480 hiljada putnika, što je 30 odsto više od rezultata ostvarenog u 2022. godini.

- Plan za ovu godinu je da prevezemo oko 650 hiljada putnika. Tako da, rast je veliki i zadovoljni smo - ocijenio je Anžur, koji je funkciju izvršnog direktora preuzeo sredinom prošle godine.

On je naveo da je za period od pola godine uspio da sagleda sveobuhvatnu situaciju u kompaniji.

- Mislim da sam dosta brzo shvatio situaciju, probleme i potencijale koje firma ima. Dosta brzo smo počeli sa otklanjanjem problema i nedostataka, s jedne strane, i, sa druge strane, korišćenjem svih onih potencijala koje možemo da stavimo na tržište u narednim godinama - rekao je Anžur.

Izazovi su, kako je ocijenio, u svakoj avio-kompaniji dosta slični.

- Bilo je puno izazova na operativnom nivou, pogotovo poteškoća sa slotovima iz Tel Aviva - naveo je Anžur.

Kao izazov je naveo i rat u Izraelu, kao i neočekivan ulazak dodatnih kapaciteta na liniji ka Istanbulu od strane turskih prevoznika.

- To nam znači dodatnu konkurenciju i naša procjena je da je već polako previše kapaciteta na toj liniji - dodao je Anžur.

On je, govoreći o trenutnom stanju flote, kazao da su letjeli u prošloj godini sa četiri aviona, od čega tri Embraera.

- Od tih, dva su naša, a jedan je bio u wet lease-u. Četvrti je bio Erbus 320, takođe u wet lease-u - rekao je Anžur.

On je najavio da za ovu godinu u planu imaju flotu od pet aviona.

- To jeste četiri Embraera, što znači da ćemo dodati još jedan, i imati Erbus 320 kao avion većeg kapaciteta - dodao je Anžur.

Crna Gora bi, prema ranijim najavama, mogla ostati bez većine linija niskotarifnih kompanija. Anžur je, na pitanje da li to smatra u nekom dijelu prednošću za domaću avio-kompaniju, odgovorio da to i jeste i nije prednost.

- Mi na neki način nijesmo direktna konkurencija low costerima. Imamo drugi ciljni segment putnika. Mi ipak nudimo produkt koji nudi nešto više - od prtljaga do 23 kilograma do mogućnosti, što ćemo i u narednim godinama više da nudimo, konekcija ili povezanosti preko drugih aerodroma - objasnio je Anžur.

On je naveo da, što je najvažnije, Er Montenegro ne gleda samo profitabilnost, već i nacionalni interes Crne Gore, a to je povezanost, pogotovo u zimskom periodu, gdje nema puno drugih letova. Naglasio je da na taj način kompanija građanima Crne Gore pruža servis koji im inače ne bi bio dostupan.

Anžur je, govoreći o saradnji koju očekuje sa novim Odborom direktora kompanije, koju je Vlada izabrala krajem prošle godine, kazao da misli da će biti dobra.

- Ipak smo svi profesionalci i nadam se da će biti okej. Jasno je da ponekad ima različitih mišljenja, ali to je sve sa ciljem da se stvari naprave što bolje za kompaniju i za Crnu Goru - rekao je Anžur.

On je najavio da je plan kompanije da u ovoj godini leti ka 19 destinacija.

- Kao što znate, za zimu 2023/24 dodali smo Rim kao destinaciju, sa kojom smo baš zadovoljni u ovom trenutku. U ljetu 2024. dodajemo još i Izmir, Baku, Ostravu i Minhen. Znači, sve zajedno 19 destinacija, što mislim da je već lijep uspjeh - zaključio je Anžur.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:15