Ћаловић Марковић и Абазовић / - LAZAR RUZIC
11/08/2021 u 11:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Морамо да промијенимо тужилаштво и да отворимо највећи случај у Црној Гори

Ћаловић Марковић је презентовала документацију за коју наводи да приказује недозвољено одлагање отпада у ријеку Тару који је снатао током изградње аути-пута

На конференцији Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу презентована је документација на основу које се тврди да је кинеска компанија ЦРБЦ, која је извођач радова на ауто путу Бар- Бољаре, годинама деватсирала природу. На конференцији jе говорио потпредсједник Владе Дритан Абазовић и руководилац стручног тима Савјета Вања Ћаловић Марковић.

КЉУЧНО ЈЕ ДА СЕ ТУЖИЛАШТВО ПРОМИЈЕНИ:

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић рекао је да Влада чини све да се транспарентност оствари у пуном облику.

-Ова Влада чини све, али ни она ниј свемоћна, да се транспарентнос оствари у пуном обиму. Оно са чиме се суочавамо је недостатак броја људи који раде на одређеним пројектима када је у питању откривање корупције на високом нивоу. Немамо да им платимо. Када је ријеч о објављивању документације, јасан је став да се на сва документа која немају ознаку тајности објаве-казао је Абазовић.

Казао је да је поносан  на рад Савјета за борбу против корупције, истичући да се ради са ограниченим капацитетима.

- То је наш екосистем, наша држава и не видим разлог да постоји рестрикција да грађани до краја буду обавијештени о значајним пројектима, као што је ауто-пут - нагласио је вицепремијер.

Абазовић је нагласио да "морамо да навикавамо нову структуру власти да ни по коју цијену не улазе у кршење закона или улажење у радње којима су епилог кривичне пријаве" Додаје да је тежња да држава изађе из чељусти корупције.

-Ми радимо најтеже послове у овој држави бесплатно. Мислим да је и ово неки резултат. Тражили смо да се промјени закон о тужилаштву. Да би неко осјетио правду мора да ради тужилац. Због тога је велики напор да тамо дођу промјене. Људи немају осјећај да треба да преузму одговорност. То је систем који се талижио 30 година. Ја се исто борим да се држави врати нешто. Али не можемо све да радимо на ентузијазму десет људи. Ми се боримо против свих врста мафије, нарко картела, грађевиснке мафије.. са седам људи, формирали смо савјет. Ово треба да буду коордиране акције. Треба да помогне полицја, судство...требаће мало времена док се квалитетне промјене не десе. Морамо да промјенимо тужилаштво и да отвооримо највећи случај у Црној Гори-казао је између осталог на питања новинара Абазовић.

Додао је да лично, а и људи који раде са њим су спремни да плате било коју цијену да грађани стекну осјећај да ће људи који су аннијели штету одговарати. Он је истакао да је највеће питање ове конференције то шта је петходна валст лагала и да се радило о пласирању "палалерне реалности".

У АДМИНИСТРАЦИЈИ НЕМА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ: 

Абазовић је рекао да је незадовољан радом администрације.

- Има и незнавених и незаинтересованих. Лјуди немају осјећај да треба да преузму одговорност, они чекају да им се нешто делегира. То је систем који се таложио 30 година, и ми се против тога борима - истакао је он.

Абазовић је рекао да је било кривичних пријава од стране министарстава.

- И шта се десило - ништа. Морамо да прромијенимо тужилаштва и да отворимо ове случајеве - навео је он.

ЦРБЦ ГОДИНАМА ДЕВАСТИРАО ПРИРОДУ:

Ћаловић Марковић је рпезентовала документацију за коју наводи да приказује недозвољено одлагање отпада у ријеку Тару који је настао током изградње аути-пута. За то је према њеним ријечима одговоран и ЦРБЦ.

Она је казала  да прикупљена документација показује да је од почетка изградње ауто-пута кинески извођач радова годинама девастирао животну средину, а посебну ријеку Тару.

- Девастација се није дешавала само на ријеци Тари. Девастација корита ријеке Таре дешавала се 2017, 2018. и 2019. године - истакла је она на конференцији за медије.

Она је саопштила је да су се 2016. и 2017. године отпадне воде из тунела испуштале директно у ријеку Тару. Такође, додаје да је на обалама Таре одлаган чврсти грађевински отпад

- То нису акциденти, то је немар - истакла је Ћаловић Марковић, наводећи да су надлежне институције знале за ова дешавања.

Додала је да су толико у спетмебру 2020. године истоварали отпад да су јој тада прекинули ток. У јануару ове године материјал је и даље био депонован низ насип ријеке Таре, наводи се у документацији која је презентована.

Она је, између осталог,  показала фотграфије из октобра 2019. године нелегалног одлагања отпада поред ријеке. Између осталог она је навела и трошкове које је држава плаћала за боравак радника из Кине, њихова путовања, кантину....за које сматра да су високи.

Надам се да ћемо ускоро формирати тим који ће се обзибљно бавити финансијским аспектом приче о градњи ауто-пута - додала је она.

Ћаловић Марковић је рекла да се, између осталог, мјесечно издвајало 100.000 еура за авио карте за кинеске раднике на ауто-путу.

- Трошкови кантина - за само девет мјесеци износили су 500.000 еура. Ово су све питања о којима морамо отвореније да говоримо. Ово је само дио података о аутопуту који су до сада скривани од јавности, надам се да је ово тек прва пресс конференција, те да ћемо наставити да их објављујемо - казала је она.

На констатацију новинара да се сиче утисак да они презентују кривичне пријаве, документацију и за друге случајеве али да се ништа не дешава. Марковић Ћаловић је рекла да је то тако, али ако ће се пустити да те ствари тако прођшу да она не види сврху савјета. 

-Ова Влада мора да почне да исправља неправде. Ја овлашћење немам али зна се ко има. Да видимо шта ће да уради.  Треба да се све припреми и да се помогне да се поврате уништене архиве. Ако се озбиљно примакнемо нечему питање је шта ће се догодити у Црној Гори- казала је она.

Додала је да су милијарде изнесене из Црне Горе на рачун приватних лица а да ако ова Влада крене овим путем неће наћи ништа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:53