/ - фото: МЕК
01/12/2021 u 10:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Виртуелна реалност у служби промоције културне и историјске баштине

Циљ пројекта је израда интерактивне web платформе на којој ће виртуелно бити представљена понуда Албаније, Црне Горе и Италије

Представници Министарства економског развоја, уз колеге из Националне туристичке организације, угостили су претходне седмице представнике Министарства туризма и екологије Албаније, као водеће партнере на тематском пројекту “Due Mari – Next Generation Tourism Development, који се реализује под окриљем програма Interreg IPA CBC Italiјa-Albaniјa-Crna Gora”, на ком су партнери и представници италијанских регија Пуља и Молизе. 

-Главни циљ пројекта је израда интерактивне web платформе на којој ће виртуелно бити представљена понуда све три земље, са посебним акцентом на културну и природну баштину и то кроз Due Mari туристичку руту.  Укупан буџет пројекта је око 5.2 милиона еура, а буџет МЕР-а је преко 700 хиљада еура- наводе у саопштењу.

image
- фото: МЕК

На састанку који је организовао МЕР присуствовали су представници Министарства туризма и екологије Албаније, Националне туристичке организације Црне Горе, као и партнери на пројекту из Италије, који су се прикључили онлине. Том приликом било је ријечи о начинима јачања прекограничне сарадње, заједничким приоритетима у туризму као и о постигнутим резултатима у вези са креирањем иновативног туристичког производа на којем тренутно раде.

- До сада је обрађено 180 од укупно 270 локација са којих ће бити прикупљене фотографије и 360ВР снимци који ће бити постављени на заједничку wеб платформу. Рок за спровођење ове активности је крај априла 2022. године, а у плану је и постављање инфо табли, интерактивних тотема и свеобухватна промоција локалитета која ће допринијети њиховој бољој видљивости.  У плану је и реализација пилот пројекта адаптације простора и израде реплике прве штампарске пресе на Балкану – Штампарије Црнојевића у сарадњи са Министарством просвјете, науке, културе и спорта и Народним музејем Црне Горе- истакли су саопштењем.

Представници МЕР-а и ТО Подгорица су са гостима из Албаније обишли културно-историјску “Љубавну стазу до културног идентитета Подгорице", чији ће локалитети укључујући Саставке, Стару варош са Сахат кулом, Куслевову кућу, Стародогањску и Джамију Османагића бити дио будуће виртуелне руте ДУЕ МАРИ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:13