ilustracija / - BOJANA CUPIC/Гов.ме
03/08/2021 u 19:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада ЦГ: Коњевић омогућио енормну зараду кладионицама, а највише свом куму

Питају "шта је ланац кладионица “Волкано” добио од кума Рашка? Године 2015, званични извјештаји кажу да је “Волцано” имао добит од 1.479.000,00 еура"

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић, саопштено је из те институције.

-Наиме, Коњевић је, као министар финансија у техничкој Влади Мила Ђукановића, након именовања, измјенио Правилник о просторним и техничким условима за приређивање кладионичких игара који је донио његов претходник, тадашњи министар финансија Радоје Жугић. Наиме, Радоје Жугић, као министар финансија, Правилник из 2005. године је допунио доношењем Правилника о допунима Правилника о просторним и техничким условима за приређивање кладионичких игара (“Службени лист Црне Горе” број 17/2013 од 5.4.2013. године) на начин што се у члану 6 након става 2 додаје нови став који гласи: ”Уплате за клађење на терминалима за клађење могу се примати у кладионицама или за то посебно уређеним просторијама које не могу бити површине мање од 3м2”, чиме је отворио простор за малверзације и богаћење које је услиједило-наводе у саопштењу.

Из Владе додају да након тога " Рашко Коњевић, као министар финансија, у августу 2016. године доноси Правилник о измјенама и допунама овог Правилника и тим подзаконским актом приређивачима игара на срећу омогућава, противзаконито, више права и простора за зараду него што им је давао Закон о играма на срећу".

-Наиме, он Правилником о измјенама и допунама Правилника о просторним и техничким условима за приређивање кладионичких игара објављеним у “Службеном листу Црне Горе” број 50/2016 од 3.8.2016. године, који је ступио на снагу 11.08.2016. године, члан 6 став 3 мијења, на начин што нови гласи: “Уплате за клађење на терминалима за клађење могу се примати у кладионицама, просторима казина, аутомат клуба и у угоститељским објектима, у складу са законом.”Да је све урађено у складу са законом, као што је мислио, тада министар финансија, Рашко Коњевић, није закључио Уставни суд, који је својом Одлуком, објављеном у “Службеном листу Црне Горе” број 24/2017 од 10.4.2017. године, укинуо одредбу члана 6 став 3 Коњевићевог Правилника о просторним и техничким условима за приређивање кладионичких игара у дијелу који гласи “и у угоститељским објектима”, а ова одредба је престала да важи даном објављиваја Одлуке Уставног суда-наводе из Владе у саопштењу.

Власници кладионица, како кажу, казина, али и угоститељских објеката у којима су се ове активности могле обављати, али и они који су у сјенци стајали иза ових послова, за своје богаћење имају разлога да се захвале највише тадашњем министру финансија Рашку Коњевићу.

-Цифре које говоре о њиховим стеченим приходима су неумољиве, оне се налазе у званичним финансијским извјештајима и показују да је Коњевић једини министар финансија ком кладионичари треба да “подигну споменик”, а имају новца и за велелепно здање. Власник ланца кладионица фирме “Везув”, која има ланац кладионица под именом “Волкано”, и Рашко Коњевић су кумови, а управо у тој чињеници налази се разлог интересовања некадашњег министра финансија за измјене наведеног Правилника и рад казина, али и коцкање у угоститељским објектима, које је лично увео,  о чему се и у медијима ових дана говорило. Такође, постоје индиције које указују на то да је Коњевић имао и најличнији интерес за измјену Правилника, свој власнички удио у ланцу “Волкано”-саопштено је из Владе.

Питају "шта је ланац кладионица “Волкано” добио од кума Рашка? Године 2015, званични извјештаји кажу да је “Волцано” имао добит од 1.479.000,00 еура".

-Већ 2016. године, кум/министар Коњевић доноси Правилник и добит “Волкана” за 2016. расте на 2.397.000,00 еура. Дакле, након доношења Правилника “Волкано”, за мање од пола године важења новог Правилника (који се примјењивао од 11.8.2016.године), зарађује скоро 1.000.000,00 еура више него до тада. Правилник је оборен на Уставном суду наредне 2017. године, али и у тој години и даље има простора за зараду, па “Волкано” биљежи раст прихода – и то на 3.257.000,00 еура. У годинама на које се протеже Правилник Рашка Коњевића, “Волкано” премашује дотадашњу зараду од миллион еура па навише. Исти ланац у истом, за њих златном периоду, повећава и број кладионица. Године 2015. прије Коњевићевог правилника “Волкано” има 113 објеката. Коњевић, његов Правилник и године на које се протеже Правилник, “Волкану” доносе драстично повећање броја објеката-саопштили су и Владе.

Додају да  "године 2016. повећавају број објеката за 26, па те године имају укупно 139 објеката. Следеће 2017. године већ имају 179 објеката, што је 66 кладионица више него прије Коњевићевог министровања"-

-Да сумирамо - вођењем Правилника, бивши министар Коњевић, себи блиској кладионичарској фирми, омогућава:* Раст прихода 90% * Раст нето добити за 150% * 2016. Скоро миллион еура већа зарада * 2017. Преко миллион еура већа зарада * 2016. 36 више кладионица у ланцу * 2017. 66 више кладионица у ланцу Такође, претходна Влада је и након Одлуке Уставног суда, одбила да поступи по истој и омогућила несметан рад “Волкано”, чији је рад и богаћење на горе описан начин настављен све до истека уговора-поручују они.

Истичу да "оно што мора бити јасно, свим који су у вријеме мандата претходног режима користили положај јавног функционера за незаконите радње и омогућавање блиским људима, или лично себи, остваривање велике добити, да ће све сумње у незаконите радње бити испитане пред за то надлежним инстутуцијама, а да ће све што је таквим радњама наплаћено бити држави плаћено".

Додају да политички цех таквих дјеловања најличније ће морати да осјете они који су у њима учествовали.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:50