Оружје (илустрација) / -Фото: МАНС
06/12/2021 u 16:58 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада одобрила анекс уговора са компанијом МДИ: Каснили са преузимањем оружја због пандемије

Према документу који је објављен на званичном сајту Владе, анексе уговора је било нужно потписати јер је компанија МДИ каснила са преузимањем наоружања и војне опреме, како тврде, због последица пандемије новог вируса корона

Влада Црне Горе, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, одобрила је да Министарство одбране потпише неколико анекса уговора са компанијом Монтенегро Дифенс Индустри (Montenegro Defence Industry – МДИ) у вези са куповином вишкова наоружања и војне опреме. Према документу који је објављен на званичном сајту Владе, анексе уговора је било нужно потписати јер је компанија МДИ каснила са преузимањем наоружања и војне опреме, како тврде, због последица пандемије новог вируса корона.

– Привредно друштво Монтенегро Дифенс Индустри доо Подгорица се обратило дана 19. октобра 2021. године захтјевима у којима траже да се размотри могућност анексирања купопродајних уговора у погледу продужења рока за преузимање до 6. новембар 2022. године. Као разлог за продужавањем поменутих уговора, наводе да је пандемија вируса ковид-19 утицала на неизвршавање уговорних обавеза те да представници ино-купца нијесу могли да искористе права на увид у стање средстава, која су предвиђена купопродајним уговорима због отежаног кретања, као и да су за не преузета средства закључили купопродајне уговоре и покренули процедуре за добијање извозних дозвола код надлежних институција Црне Горе – пише у документу који је објављен на сајту Владе. Додаје се да је привредно друштво Монтенегро Дифенс Индустри доо Подгорица извршило цјелокупну уплату за уговор о купопродаји вишкова наоружања и војне опреме копнене војске, од 6. маја 2019. године, а за преостала три уговора је плаћен аванс од 10 одсто.

Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), компанија МДИ је у власништву фирме A.T.L - Atlantic Technologies LTD (20 одсто), Бојане Косановић (50 одсто) и Зорана Дамјановића (30 одсто).

Балканска истраживачка мрежа (БИРН) бавила се наводним шверцом оружjа компаниjе МДИ. Стучњаци за наоружање казали су раниjе БИРН-у да jе мало вjероватно да jе оружjе коjе jе продавао МДИ било намиjењено за властиту употребу Саудиjске Арабиjе, већ да се оно преусмjеравало ка Сириjи и у мањим количинама Либиjи и Jемену. Сумње о продаjи оружjа МДИ су кренуле приjе неколико година пошто jе истрага БИРН-а показала да jе МДИ продао готово 300 тона оружjа и мунициjе из периода Jугославиjе Саудиjскоj Арабиjи. Црногорац jе 2015. године оптуживан и да jе учествовао у шверцу оружjа у Либиjи коjе jе наводно достављено тамошњем огранку Ал Каиде. Он jе исте године демантовао наводе да jе његова фирма извозила оружjе у Либиjу и достављала га Ал Каиди. Српским медиjима jе казао да у Либиjу тада ниjе било могуће извозити оружjе и да они тако нешто због санкциjа нијесу ни покушавали.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:59