/ Djordje Cmiljanic, Vlada
28/08/2024 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada odobrila kredit EPCG, IRF dao pozitivno mišljenje

Vlada je na danas održanoj 44. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, dala saglasnost na Predlog odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita korisniku kredita „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić.

- Elektroprivreda je podnijela zahtjev Investiciono razvojnom fondu za direktni kredit u iznosu od 10  miliona eura za finansiranje projekta „Solari 5000+ 70MW“ koji podrazumijeva posredovanje u finansiranju, nabavci i puštanju u rad fotonaponskih sistema domaćinstvima i poslovnim subjektima u Crnoj Gori - saopšteno je iz Vlade.

Tim povodom, Investiciono-razvojni fond je donio Odluku o utvrđivanju predloga Odluke o odobrenju direktnog dugoročnog kredita korisniku kredita Elektroprivreda Cme Gore AD Nikšić u navedenom iznosu, na period otplate od 96 mjeseci (ne uključujući grace period), sa grace periodom 24 mjeseca i kamatnom stopom od 4,00 % na godišnjem nivou (proporcionalan sistem obračuna kamate).

- Projekat 5000+ je već počeo i instalisana je snaga od 11,268 kw. Takođe podaci pokazuju da je interesovanje veoma veliko sa prijavljenih preko 16.000 domaćinstava i pravnih lica. Vrijednost projekta može iznositi maksimalno 82 miliona eura i ukupna instalisana snaga može iznositi ukupno oko 70 MW - navode iz Vlade.
Imajući u vidu navedene razloge, te da se odobrenjem predmetnog kreditnog aranžmana obezbjeđuje kontinuitet u realizaciji već započetog projekta, koji ima za cilj orijentaciju na obnovljive izvore energije kao i umanjenje računa za električnu energiju krajnjim korisnicima, Kreditno-garanti odbor IRF CG A.D. je dao pozitivno mišljenje u vezi finansiranja predmetnog projekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 20:03