/ Фонд за иновације
11/06/2021 u 14:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада основала Фонд за иновације

Фонд ће почетна средства за своје дјелатности осигуравати из државног буџета

Влада Црне Горе је на данашњој сједници у складу са Програмом рада Владе за други квартал, донијела Одлуку о оснивању Фонда за иновације Црне Горе. Тај Фонд ће осигурати спровођење иновационе политике кроз обезбјеђивање и реализацију средстава за подстицање иновационе дјелатности.

- Оснивањем Фонда остварује се синергијски учинак свих актера који се баве иновацијама и показује јасно опредјељење Црне Горе да још снажније орјентише свој развој према друштву базираном на знању и иновацијама. Циљ је да значајно ојача иновативно предузетништво у земљи, допринесе ефикаснијој имплементацији Стратегије паметне специјализације као и подизању апсорпционих капацитета у привлачењу ЕУ фондова и припреми за Европске структурне и инвестиционе фондове- саопштено је из Владе. 

Министарство економског развоја врши надзор над радом Фонда, а сам процес оснивања и почетка рада Фонда подржан је од стране Владиних партнера из УНДП-а. Фонд ће почетна средства за своје дјелатности  осигуравати  из државног буџета.

- Али већ у врло скорој будућности и привлачењем  међународних средстава, посебно из ЕУ извора финасирања. Управо ће и Фонд бити једна од важних институција на путу приближавања Црне Горе ЕУ. Оснивањем нове институције усмјерене ка иновативном предузетништву одговора се и постојећим потребама тржишта за стимулисањем иновативности, а кроз развој нових инструмената финансирања  подстаћи ће се бизнис сектор да значајно побољша своју конкурентност и постане међународно препознат- речено је из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:28