/ Фонд за иновације
11/06/2021 u 14:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Влада основала Фонд за иновације

Фонд ће почетна средства за своје дјелатности осигуравати из државног буџета

Влада Црне Горе је на данашњој сједници у складу са Програмом рада Владе за други квартал, донијела Одлуку о оснивању Фонда за иновације Црне Горе. Тај Фонд ће осигурати спровођење иновационе политике кроз обезбјеђивање и реализацију средстава за подстицање иновационе дјелатности.

- Оснивањем Фонда остварује се синергијски учинак свих актера који се баве иновацијама и показује јасно опредјељење Црне Горе да још снажније орјентише свој развој према друштву базираном на знању и иновацијама. Циљ је да значајно ојача иновативно предузетништво у земљи, допринесе ефикаснијој имплементацији Стратегије паметне специјализације као и подизању апсорпционих капацитета у привлачењу ЕУ фондова и припреми за Европске структурне и инвестиционе фондове- саопштено је из Владе. 

Министарство економског развоја врши надзор над радом Фонда, а сам процес оснивања и почетка рада Фонда подржан је од стране Владиних партнера из УНДП-а. Фонд ће почетна средства за своје дјелатности  осигуравати  из државног буџета.

- Али већ у врло скорој будућности и привлачењем  међународних средстава, посебно из ЕУ извора финасирања. Управо ће и Фонд бити једна од важних институција на путу приближавања Црне Горе ЕУ. Оснивањем нове институције усмјерене ка иновативном предузетништву одговора се и постојећим потребама тржишта за стимулисањем иновативности, а кроз развој нових инструмената финансирања  подстаћи ће се бизнис сектор да значајно побољша своју конкурентност и постане међународно препознат- речено је из Владе.

Izdvojeno

05. avgust 2021 21:58