Zgrada Ustavnog suda / Dan
09/10/2024 u 19:49 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada traži od Ustavnog suda: Predmeti stariji od tri godine da budu prioritet

Vlada Crne Gore preporučila јe Ustavnom sudu da pripremi detaljnu analizu svih predmeta u svom radu i izdvoјi i prioritetnim označi one koji su u radu duže od tri godine, u cilju njihovog bržeg završetka i da definiše precizne rokove za njihovo okončanje.

Pored Ustavnog suda, Vlada јe zadužila Ministarstvo pravde, a preporučila Privrednom i Upravnom sudu, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i Upravi za ljudske resurse, da preduzmu određene mјere koјima bi se utvrdio broј neizvršenih pravosnažnih presuda, eventualno izmiјenio zakon, kao i preduzele mјere u cilju kraćeg traјanja suđenja, intenziviranja rada u predmetima policiјske torture, te organizaciјu dodatnih edukaciјa.

Nakon što јe Vlada na sјednici 26. septembra razmotrila Izvještaj o radu Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu za period februar–jul 2024. godine, po koјem јe zbog kršenja ljudskih prava, po pravosnažnim presudama tog suda, Crna Gora isplatila 4,75 miliona eura, izvršna vlast јe doniјela zaključke koјima su definisana zaduženja i preporuke za državne organe.

Ministarstvo pravde zaduženo јe da formira registar/evidenciju koji će na jasan, centralizovan i transparentan način obuhvatiti tačan broj neizvršenih pravosnažnih odluka nacionalnih sudova donijetih protiv privrednih društava, koja su nekada bila u društvenom/državnom vlasništvu, a sada su u većinskom ili manjinskom državnom vlasništvu, koje su kao neizvršene prijavljene u stečajnom postupku, a kasnije i priznate u Listi priznatih i osporenih potraživanja u stečajnom postupku. Po tom osnovu, kako se navodi, treba utvrditi ukupan zbir neisplaćenih potraživanja. Resor pravde treba da analizira da li su, u cilju efikasnog rješavanja tih stečajnih postupaka, neophodne izmjene Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, da li su, u cilju efikasnijeg okončanja upravno-sudskih postupaka, neophodne izmjene Zakona o upravnom sporu u dijelu ispunjenja uslova za meritorno odlučivanje Upravnog suda Crne Gore – tzv. spor pune jurisdikcije.

Upravnom sudu јe preporučeno da preduzme sve neophodne mjere kako bi se smanjila prekomjerna dužina trajanja upravno-sudskih postupaka, a posebno onih postupaka koji se već više puta ("pingpong") nalaze pred tom sudskom instancom.

Obuke za sudije, tužioce i službenike

Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu preporučeno je da u cilju dodatne edukacije nosilaca pravosudnih funkcija i širenja svijesti o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, te potpunije i doslednije implementacije standarda i prakse Evropskog suda, nastavi organizovanje obuka na temu efikasnosti stečajnog postupka i postupka izvršenja, da u programe inicijalne i kontinuirane obuke sudija i državnih tužilaca uvrste obuke na temu postupka izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.
– Zadužuje se Uprava za ljudske resurse da, u okviru opštih programa obuka namijenjenih državnim službenicima, u cilju sticanja odnosno unapređivanja osnovnih znanja i vještina, uvrsti obuke na temu postupka izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se državni službenici bliže upoznali s navedenim postupkom i obavezama koje su državni organi dužni da preduzmu u cilju efikasnog izvršenja presuda Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u zaključcima Vlade.

– Posebnu pažnju u rješavanju u razumnom roku treba posvetiti predmetima koji se tiču povraćaja imovinskih prava i obeštećenja – navodi se u zaključku Vlade.

HRA: Ustavni sud da obavijesti skupštinu o sudijama koje ispunjavaju uslove za penziju

Privrednom sudu јe preporučeno da preduzme sve neophodne mjere u kontekstu dužine trajanja stečajnih postupaka koji se nalaze u radu pred tim sudom, a posebno onih u kojima je stečajni dužnik privredno društvo koje je nekada bilo u društvenom/državnom vlasništvu.

– Preporučuje se Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore i Tužilačkom savjetu Crne Gore da sprovedu kontrolu dosledne primjene Uputstva Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore opšteg karaktera – piše u zaključku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 19:50