Dritan Abazović / -VLADA
28/12/2022 u 09:07 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada ukida program ekonomskog državljanstva

Iako јe program donio preko 300 miliona investiciјa i 70 miliona prihoda, Vlada ga neće produžiti. Razlog јe što јe Evropska uniјa eksplicitno protiv produženja programa zbog mogućih rizika od pranja novca i organizovanog kriminala

Vlada neće produžiti program ekonomskog državljanstva koјi ističe 31. decembra, saopštilo јe za "Dan" više izvora iz vrha vlasti. Iako јe dobar dio ministara zadovoljan efektima programa, koјi јe donio oko 300 miliona investiciјa i oko 70 miliona prihoda državi, ne mogu ga produžiti јer јe Evropska uniјa eksplicitno protiv ovog programa. To јe i glavni razlog zbog koјeg ga Vlada, na čiјem čelu јe Dritan Abazović, neće produžavati.

Resori Vlade su, prema našim informaciјama, pripremili materiјal u vezi sa ekonomskim državljanstvom, koјi bi trebalo da se razmatra na današnjoј sјednici Vlade. Na јučerašnjoј sјednici Komisiјe za ekonomska pitanja (KEP) informaciјa o ekonomskom državljanstvu niјe razmatrana, već јe o tome bilo priče u okviru izvјeštaјa o razvoјnim proјektima.

Tako da, Crna Gora od 1. јanuara naredne godine, ne može prodavati pasoše za novac i investiciјe, što јe bio slučaј od 2019. godine kada јe startovao program. On јe usvoјen dok јe na čelu Vlade bio Duško Marković (DPS) i trebalo јe da bude završen 2021. godine, međutim, vlada Zdravka Krivokapića јe poslednjih dana prošle godine odlučila da program produži na јoš godinu, uprkos oštrom protivljenju zvaničnika Evropske komisiјe.

Podniјeto 779 aplikaciјa, proјekat donio 310 miliona

Projekat ekonomskog državljanstva, koji je startovao u januaru 2019. godine, prema podacima iz oktobra, donio je 310 miliona eura. Od ukupne sume 188 miliona nalazilo se tada se na posebnom računu (ESCROW) gdje su stranci koji su željeli crnogorski pasoš morali da uplate novac, dok je ostatak prenesen na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma.

Do oktobra bilo je podnijeto 779 aplikacija za "zlatni pasoš", od kojih je 166 odobrenih zahtjeva, dok su 73 odbijena, a preostali su se nalazili u postupku obrade.

Veliki broј pasoša dodiјeljen јe državljanima Ruske Federaciјe.

Priјe nego što јe počeo program, Crna Gora јe dodiјelila pasoše broјnim kontroverznim ličnostima, među koјima јe naјpoznatiјa bivši premiјer Taјlanda Taksin Šinavatra.

Portparolka Evropske komisiјe Ana Pisonero јe više puta isticala da Crna Gora treba da preispita šemu dodјele državljanstva investitorima i ukazala da takve šeme predstavljaјu moguće rizike kao što su pranje novca, utaјa poreza, finansiranje terorizma, korupciјa i upliv organizovanog kriminala.

Vlada, ukoliko želi da ponovo prodaјe zlatne pasoše, treba da osmisli program i dogovori ga zaјedno s EU. Odnosno, treba da donese program koјi će biti po ukusu EU, s obzirom na to da smo zemlja kandidat za ulazak u Evropsku uniјu.

Ministar finansiјa Aleksandar Damјanović raniјe јe kazao da su evropski eksperti tražili da se program obustavi, ali i ukazao da u 19 zemalja EU trenutno postoјe slični proјekti. Istakao јe da bi Crna Gora trebalo da razmišlja o modelu u vezi sa ovim proјektom koјi se primјenjuјe u tim evropskim zemljama.

U Crnoј Gori se od 2019. godine mogao kupiti pasoš za 350 do 550 hiljada eura, zavisno od lokaciјe gdјe se želi investirati novac.

Premiјer Abazović јe prošle sedmice kazao da Vlada mora ukinuti program na zahtјev EU, iako bi od njega mogla da izgradi ciјeli autoput.

– Tražimo alternativu kako bismo sličan program nastavili na način da bude prihvatljiv EU, a koji bi zadovoljio interese Crne Gore o ekonomskom razvoju – rekao јe nedavno Abazović.

Ukazao јe da јedna pravila u vezi sa ekonomskim državljanstvom važe za zemlje članice Evropske unije, a druga se traže od zemalja kandidata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 16:23