/ - PHOTO BY SPENCER DAVIS ON UNSPLASH
01/12/2021 u 19:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада утврдила Закон о радницима: За бивше металце и рударе 12.000.000 еура

Средства ће се обезбиједити у буџету за 2022. и 2023. годину у износу од 12.000.000,00 еура

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Закон о остваривању права на финансијску подршку бившим радницима из сектора рударске и металске индустрије.  

-Значај овог Закона је што се њиме ствара основ за финансијску подршку бившим радницима овог сектора који су након престанка радног односа усљед стечаја привредних друштава у чијој власничкој структури је била држава, били приморани да пођу у пријевремену пензију, а да притом нијесу стекли право на добијање средстава по основу социјалних програма које је Влада Црне Горе спроводила у периоду прије доношења овог закона- наводе из Министарство економског развоја.

Додају: "Бивши запослени који испуњава услове предвиђене законом има право на финансијску подршку у неопорезивом фиксном износу од 12.000 еура. За спровођење овог закона издвајају се посебна финансијска средстава из Буџета Црне Горе. Средства ће се обезбиједити у буџету за 2022. и 2023. годину у износу од 12.000.000,00 еура".

-Предлагач закона, Министарство економског развоја, је утврдило да би се доношењем и примјеном предметног Закона у значајној мјери би се остварила социјална правда према бившим запосленим из сектора рударске и металне индустрије, који су били принуђени да  прекину радни однос. Додјељивањем финансијске подршке истима држава би показала разумијевање, правичност и солидарност, а  вишедеценијски проблеми били би умањени или отклоњени- наводе у саопштењу.

Додају: "Овим Законом није исправљена сва неправда у Црној Гори али јесте остварен први корак ка том циљу. С тим у вези, МЕР ће настојати да и у наредном периоду настави да се бори за достојанство, права и социјалну једнакост сваког бившег и садашњег радника". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:45