Vukićević sa Marineskuom / - MINISTARSTVO SAOBRAćAJA
23/10/2024 u 16:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vukićević: Obezbijeđena značajna finansijska sredstva za projekte iz oblasti željezničkog saobraćaja

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević na sastanku sa koordinatorom Evropske komisije za koridor Zapadnog Balkana i Istočnog Mediterana Marian-Jean Marineskuom.

Sastanak ministara transporta o poboljšanoj multimodalnoj povezanosti za ozeljenjavanje transporta u zemljama dunavskog regiona bio je prilika da se ministarka saobraćaja Maja Vukićević sastane sa visokim predstavnikom DG MOVE.

U prvom dijelu razgovora ministarka Vukićević je govorila o administrativnim kretanjima u pravcu finalizovanja Zakona o željeznicama koji je u najvećoj mjeri usklađen sa relevantnim propisima Evropske unije, koji se odnose na otvaranje tržišta, priznavanje stranih operatera, kao i na bližu saradnju domaćeg menadžmenta infrastrukture sa stranim upravama, a sve u cilju bolje i efikasnije organizacije u vezi sa prevozom tereta i putnika.

Vukićević: Naredne godine radovi na više putnih pravaca na sjeveru

- Kada govorimo o prioritetima, medju domaćim projektima, svakako da, u prvom redu, moram iznijeti informacije o statusu projekta autoputa Bar-Boljare, odnosno o drugoj fazi ovog projekta, dionici Mateševo-Andrijevica. U toku je predkvalifikacioni tender za izbor izvođača radova. Projekat su podržale Evropska komisija i EBRD. Crna Gora je pored finansijske podrške za ovaj projekat, u prethodnom periodu, obezbijedila značajna finansijska sredstva i za određene, takodje jako važne, projekte iz oblasti željezničkog saobraćaja -  kazala je ministarka saobraćaja Vlade Crne Gore Maja Vukićević.

Ulaganje u popravku željezničke pruge samo je jedna od aktivnosti u vezi sa modernizacijom željeznice, dok ulaganjem u infrastrukturne kapacitete Luke Bar i u željezničku mrežu koja predstavlja zaleđe luke, očekujemo dugoročno ostvarive, pozitivne efekte za Crnu Goru i za države koje se priključuju na našu prugu.

Marinesku je naglasio da Evropska komisija kontinuirano pruža punu podršku crnogorskim infrastrukturnim razvojnim projektima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 16:10