Vladimir Joković / - FOTO: VLADA CRNE GORE/DJORDJE CMILJANIC
19/06/2024 u 16:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za prerađivački sektor u okviru novog IPARD poziva 7,2 miliona eura

Za prerađivački sektor u Crnoj Gori u okviru novog IPARD poziva biće dostupno 7,2 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV).

Taj Vladin resor, u saradnji sa EU Direktoratom za poljoprivredu i ruralni razvoj i Delegacijom Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, organizova je danas u kompaniji “Agromont” u Martinićima, konferenciju povodom najave prvog Javnog poziva u okviru IPARD III programa za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Iz MPŠV su objasnili da je taj javni poziv za Mjeru 3 namijenjen investicijama u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Resorni ministar Vladimir Joković istakao je da podrška u prerađivačke kapacitete, zahvaljujući ovim investicijama povećava dodatnu vrijednost i konkurentnost crnogorskih proizvođača, uvođenjem novih proizvoda, unapređivanjem tehnologije i zadovoljavanjem neophodnih standarda, kao i sprovođenjem kvalitativnih higijenskih kontrola duž svih linija prerade.

- Korisnici ove Mjere su preduzetnici ili privredna društva uključujući i kooperative, dok za kolektivne investicije pored kooperativa korisnici mogu biti i proizvođačke organizacije. Javni poziv za ovu mjeru trajaće 60 dana i biće objavljen 27. juna - rekao je Joković.

Kako je kazao, obezbijeđena je podrška od 7,2 miliona eura za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata, nabavku opreme, specijalizovanih vozila, mašina i uređaja.

Iz MPŠV su kazali da će IPARD III program trajati sedam godina, a ukupan budžet podrške kroz nekoliko mjera može dostići 128 miliona eura, od čega 63 miliona bespovratno obezbjeđuje EU.

- Kroz Javni poziv za Mjeru 3, podržavaju se investicije čija je ukupna vrijednost od 30.000 eura do 2 miliona eura. Korisnici ove mjere mogu aplicirati iz sektora prerade mlijeka; prerade mesa i jaja; prerade voća, povrća i ratarskih kultura; proizvodnje vina; prerade maslina i prerade ribe i proizvoda akvakulture - dodao je Joković.

Predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI) Frank Bolen rekao je da je ishod prethodnih poziva za Mjeru 3 bio veoma ohrabrujući, jer su se brzo vidjeli pozitivni rezultati.

- Sve u svemu, očigledno je da se sve više poljoprivrednih proizvođača i vlasnika preduzeća prijavljuje za naš IPARD program, a aplikacije su takođe sve boljeg kvaliteta - rekao je Bolen.

On je naveo da je sve to dobra vijest jer znači da je proces ugovaranja sada brži.

- Proteklih godina pomogli smo da se finansiraju stotine investicija širom zemlje: od opreme i traktora za manja poljoprivredna gazdinstva do izgradnje većih preduzeća, kao što je ovo koje danas posjećujemo - saopštio je Bolen.

U saopštenju se navodi da firma Agromont posluje više od 30 godina, a više od pet godina je član Evropske unije.

- U firmi su primjenjeni svi standardi kvaliteta koji se implementiraju u firmama iz EU. Agromont uspješno posluje sa desetinama firmi iz EU - kaže se u saopštenju.

Predstavnik firme AgroMont Luka Jokić istakao je da je ta firma redovni korisnik Ipard fondova.

- I upravo mi možemo iz ličnog iskustva potvrditi da nam je ovaj vid podrške mnogo pomogao da uvedemo poslovne procese i politike koji su nedostajali firmi. Mi smo kao država u tranzicionom periodu i sva iskustva i primjeri dobre prakse su nam veoma važni - rekao je Jokić.

IPARD fondovi, kako je rekao, su njihovu investicionu politiku učinili realnom i poslovne „snove“ učinili stvarnim.

Joković je pozvao sve zainteresovane da uzmu učešće u informativnoj kampanji koja slijedi.

- Tokom promocije organizovaće se radionioce za zainteresovane strane u Privrednoj komori Crne Gore Bijelom Polju i Cetinju. Cilj ovih radionica je da se potencijalnim korisnicima na terenu, u direktnoj komunikaciji, detaljnije pojasne mogućnosti podrške, uslovi i kriterijumi za apliciranje - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je konferenciji kojom je najavljen prvi poziv za Mjeru 3 IPARD III program prethodio odvojen susret Jokovića i Bolena, na kojem su razgovarali o nastavku i unapređenju saradnje sa institucijama EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Raduje me što će treći poziv u okviru novog programa biti vrlo brzo otvoren i ohrabrujem vas da završite tekuće ugovore u okviru trenutnog programa, kako bi se u potpunosti iskoristila raspoloživa sredstva - kazao je Bolen.

Joković se zahvalio predstavnicima EU i istakao značaj dosadašnje dobre saradnje koja će se nastaviti u kontinuitetu u cilju osnaživanja partnerskog odnosa Crne Gore i Unije i daljem napretku u pregovaračkom procesu.

- Naglasio je značaj podrške koju Crna Gora dobija od strane EU u vezi sa tri poglavlja koja su u nadležnosti Ministarstva (poljoprivreda, ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne usluge, ribarstvo i akvakultura), pogotovo kroz implementaciju pretpristupnih sredstava iz IPARD programa - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 11:37