Са сједнице / - Влада ЦГ
29/07/2021 u 11:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: За шест мјесеци, црногорски туризам приходовао колико у цијелој прошлој години

Ова година ће сигурно бити на нивоу од 65% прихода од туризма у односу на 2019. годину, због неспорне чињенице да јул, август и септембар чине 70% укупних прихода од туризма, што се манифестује ових дана када су хотели и наш приватни смјештај дупке пуни

На сједници координационог тијела за праћење туристичке сезоне којом предсједава министар економског развоја Јаков Милатовић констатовано је да су досадашњи резултати у туристичкој сезони, оправдали, па чак и премашили очекивања и пројекције ове Владе.

- Задовољан сам што смо заједничким напорима успјели да остваримо оно у шта је мало ко вјеровао прије почетка туристичке сезоне. Ова сезона је одраз реалних циљева које поставља ова Влада , а како смо показали више пута циљеви су увијек усмјерени на саме грађане и њихов бољи животни стандард. Примјетно је и задовољство од стране туристичких посленика којима је након  претходне тешке године овакво оживљавање било круцијално - казао је Милатовић.

Милатовић се осврнуо и на званичне податке о броју ноћења и Прихода реализованих у 2020. и 2019. години.

- Према званичним подацима Централне банке Црне Горе, у 2020. години остварено је 144 милиона еура прихода од туризма, што износи свега 13% прихода од туризма из 2019. године. Према званичним подацима, у првом кварталу ове године остварено је 25 милиона еура прихода од туризма уз 315.000 ноћења страних туриста, што значи просјечну дневну потрошњу од 80 еура по туристи - подсјетио је министар.

Говорећи о овогодишњим подацима он је навео да је "према подацима МОНСТАТ-а, у другом кварталу ове године остварено је 375.000 ноћења страних туриста у колективном смјештају. Ако знамо да удио ноћења у колективном смјестају чини 25-30% укупног броја ноћења, онда се мозе закључити да су страни туристи остварили 1,5 милиона ноћења у другом кварталу 2021. године. Ово значи да се приход од туризма у другом кварталу 2021. године може процијенити на 120 милиона еура. Када овој цифри додамо 25 милиона еура, колико је износио приход од туризма у првом кварталу ове године, чињенице су неумољиве: у првој половини 2021. године, остварено је 145 милиона еура прихода од туризма што је износ које је остварен за цијелих 12 мјесеци претходне године. “

- Треба истаћи да ће ова година сигурно бити на нивоу од 65% прихода од туризма у односу на 2019. годину, због неспорне чињенице да јул, август и септембар чине 70% укупних прихода од туризма, што се манифестује ових дана када су хотели и наш приватни смјештај дупке пуни.”

Наравно, остварење прихода на овом нивоу зависиће од развоја епидемиолошке ситуације.  

Сједници је присуствовала и министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић која је још једном позвала све на поштовање мјера и вакцинацију.

- Сви морамо дати лични допринос и примјер другима тако што ћемо поштовати мјере и вакцинисати се. Имамо заједнички циљ и зато морамо бити солидарни. То је једини начин да се заштитимо од вируса, али и основни услов за наставак успјешне туристичке сезоне - истакла је Боровинић-Бојовић.

Сједници су присуствовали и представници МУП-а, Министарства капиталних инвестиција, националног авио превозника То Монтенегро, предсједници општина, директори локалних туристичких организација који су такође апеловали на поштовање мјера и вакцинацију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:37