Otvorena zajednička željeznička stanica / - MSP
08/07/2024 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zajednička željeznička stanica skratiće vrijeme zadržavanjana na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić otvorili su zajedničku pograničnu željezničku stanicu u Bijelom Polju.

Ministar saobrćaja i pomorstva Filip Radulović poručio je da će se otvaranjem zajedničke stanice skratiti vrijeme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava.

- Kroz istovremeno ulaganje u željezničku infrastrukturu i bolju povezanost juga i sjevera Crne Gore, realizacijom ovog projekta stvaraju se preduslovi za kvalitetan razvoj cjelokupne privrede, jer olakšane procedure na graničnim prelazima dovode do skraćenja vremena putovanja, a samim tim i privlačenja robnih tokova i njihovog usmjeravanja ka Luci Bar. Radeći zajedno na ovakvim projektima, doprinosimo međusobnom razvoju i povezanosti ekonomija i boljoj povezanosti sa zemljama EU, rekao je Radulović.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić kazao je da su integrisani granični prelazi zajednički prioritet.

- Brza veza medju ljudima će se pospjesiti kroz realizaciju više zajedničkih projekata na polju infrastrukture, a otvaranjem zajedničke zeljezničke stanice u Bijelom Polju smo nastavili sa saradnju sa Crnom Gorom koju ćemo ubuduće dodatno unapredjivati, rekao je Vesić.

Ovaj projekat spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcionog plana. 

Put Jasenovo Polje-Vidrovan završen 70 dana prije ugovorenog roka

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek rekao je da neadekvatne transportne mreže i nedostatak koordinacije ozbiljno ograničavaju povezanost građana u regionu sa Evropskom unijom.

- Rešavanje ovih pitanja zahtijeva ulaganja u infrastrukturu, kao i bolju saradnju među susjedima. Stanica u Bijelom Polju je već postala odličan primjer za cijeli region. Pod jednim krovom sarađivaće nadležni organi i voz više neće morati da staje dva puta kao ranije, istakao je on.

Projekat zajedničke željezničke stanice finansiran je sredstvima Evropske unije.

- Ovaj rekonstruisani objekat postaće savremena železnička infrastruktura na jednom mestu za jeftinije, brže i jednostavnije granične prelaze. Zajednički granični prelaz u Bijelom Polju pripada željezničkoj interkonekciji TEN-T Core Route 4 i ne samo da će poboljšati veze između dvije zemlje i njihovih naroda, već će podstaći ekonomske aktivnosti i trgovinu preko granice, rekao je zamjenik šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Rikardo Seri.

Nakon otvaranja zajedničke željezničke stanice ministri Radulović i Vesić imali su bilateralni sastanak na kome se razgovaralo o infrastrukturnoj povezanosti Crne Gore i Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jul 2024 10:41