/ - фото: Ж.Б. илустрација
13/01/2022 u 13:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Законом до ефикаснијег функционисања сектора рибарства и аквакултуре

Законом се ствара основ за обезбјеђивање ефикасног функционисања тржишта производима рибарства и аквакултуре

Предлогом закона о организовању тржишта у рибарству и аквакултури, који је Влада доставила у скупштинску процедуру, допринијеће се развоју тог сектора и створити бољи услови за формирање удружења произвођача у циљу постизања веће конкурентности.

Из Владе су, како се наводи у образложењу, казали да је доношење тог закона проистекло из потребе усаглашавања са правном тековином Европске уније (ЕУ), посебно имајући у виду да у Црној Гори тренутно не постоји јединствено законско рјешење којим је регулисана организација тржишта производа рибарства и аквакултуре.

Законом се ствара основ за обезбјеђивање ефикасног функционисања тржишта производима рибарства и аквакултуре.

- Уређује се тржиште производа рибарства и аквакултуре, услови за означавање производа који се стављају на тржиште и јача конкурентност кроз формирање организација произвођача, уз адекватну контролу спровођења мјера организације тржишта- додаје се у образложењу.

Поред тога, дају се основе за успостављање организованог тржишта кроз механизме организације тржишта и дефинисање јасних правила у погледу информисања потрошача.

Закон дефинише и надлежно тијело, услове и начине за извоз производа рибарства у државе ЕУ.

- Предложена законска рјешења допринијеће развоју сектора рибарства и створиће боље услове за формирање удружења произвођача. Све наведено је у циљу постизања веће конкурентности у сектору рибарства и аквакултуре- закључује се у образложењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:30