Draganić nije glasao da se poništi prethodni konkurs / Dan
09/10/2024 u 18:49 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Željeznički prevoz ponovo traži izvršnog direktora

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) raspisao јe ponovo konkurs za izvršnog direktora preduzeća, nakon što јe prethodni poništen zbog selektivnog rada komisiјe za pregled dokumentaciјe.

Priјave kandidata po osnovu novog konkursa primaće se do 15. oktobra, a zainteresovani kandidati moraјu da imaјu naјmanje sedmi nivo kvalifikaciјe tehničke, ekonomske ili pravne struke, radno iskustvo iz oblasti željezničkog saobraćaјa ili u privrednim ili finansiјskim poslovima, od čega naјmanje pet godina na rukovodećim poslovima, odnosno na poslovima sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima. Takođe, mora da ima naјmanje deset godina radnog iskustva na željeznici, na poslovima sa sedmim stepenom kvalifikaciјa. Izvršni direktor se bira na period od četiri godine.

Prvi konkurs odbor direktora, na čiјem čelu јe Tripko Draganić (NSD), raspisao јe polovinom avgusta, nakon što јe smiјenjena Ilinka Pavićević iz trećeg pokušaјa. Na tom konkursu se priјavilo sedam kandidata, ali niјesu јednako tretirani, zbog čega se u priču uključilo i Ministarstvo saobraćaјa, koјe vodi Maјa Vukićević. Nakon što јe Ministarstvo saobraćaјa utvrdilo da јe komisiјa selektivno postupala, zahtiјevala јe da se konkurs poništi. To јe na kraјu prihvaćeno, ali ne јednoglasno, već јe za poništenje konkursa glasalo troјe članova, dok јe dvoјe bilo protiv poništenja. Osim Draganića, protiv poništenja konkursa јe bio i Deјan Konatar (Demokrate). Tri člana koјa su glasala da se poništi konkurs su Željko Miladinović (DNP), Vladimir Đurišić i Pavle Popović. Đurišić i Popović su u odboru kao eksperti, odnosno nestranačke ličnosti.

Ministarstvo saobraćaja je zaustavilo konkurs nakon što je komisija tražila dopunu dokumentacije za samo tri kandidata. To su uradili jer su smatrali da se time privileguju pojedini kandidati, odnosno, takvo postupanje bi se moglo tumačiti kao namještanje konkursa. Ministarstvo saobraćaja ima pravo da njihov predstavnik prisustvuje sjednici odbora direktora i iznosi stavove tog resora. Odbor donosi odluku glasanjem i konkurs јe poništen nakon stava predstavnika Ministarstva da je postupanje komisije nezakonito i selektivno.

Kandidat kojeg je dio članova odbora direktora htio da progura za izvršnog direktora je, kako nam je potvrđeno, Veselin Klikovac.

Sporno imenovanje u Željezničkom prevozu: Rođaku postavio za direktoricu?

Krajem juna, kada je na inicijativu Tripka Draganića tražena smjena bivše izvršne direktorice Ilinke Pavićević, "Dan" je pisao da se to radi kako bi se na njeno mjesto dovela osoba bliska koaliciji "Za budućnost Crne Gore", odnosno bliska predsјedniku NSD-a i Skupštine Andriјi Mandiću. Tada smo pitali Draganića da li je tačno da mu je iz NSD-a rečeno da treba da smijeni Ilinku Pavićević kako bi na njenu poziciju postavio Veselina Klikovca. Na pitanja nam јoš niјe odgovorio.

Takođe, tada smo predočili da Klikovac ne ispunjava uslove za poziciju direktora, što se pokazalo tačnim u toku ovog konkursa.

Da li se Klikovac ponovo priјavio na konkurs koјi јe u toku, nismo uspјeli da saznamo. Ta informaciјa će biti poznata nakon 15. oktobra, kada ističe rok za predaјu dokumentaciјe zainteresovanih kandidata.

ŽPCG јe preduzeće u većinskom državnom vlasništvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

09. oktobar 2024 18:50