/ - VOZ FOTO: Ž.B.
21/09/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Željeznički saobraćaj treba snažniju podršku i brže realizujuće projekte

Bez adekvatnog ulaganja u infrastrukturne projekte ne može se razgovarati o bilo kakvom razvoju saradnje sa susjednim državama, a samim tim i ostatkom zemalja Evropske unije (EU), ocijenila je ministarka saobraćaja Maja Vukićević.

- Remont pruge je samo jedan od segmenata modernizacije, dok se istovremeno mora težiti razvoju inteligentnih transportnih sistema. Smatramo da bi zemlje regiona trebalo da slijede primjer i put zajedničkog nastupa Crne Gore i Srbije za traženje finansijske podrške za unapređenje kompletne željezničke mreže - rekla je Vukićević.

Ona se u Budimpešti sastala sa ministrima transporta u sklopu izlaganja na panelu pod nazivom Kompetitivan EU željeznički sektor, sa kojima je razmijenila informacije po osnovu projektnih dešavanja u sektoru željezničkog saobraćaja.

- Crna Gora je u prethodnom periodu obezbijedila značajna finansijska sredstva za remont i modernizaciju pruge Bar-Vrbnica, odnosno rute 4, čime su se stekli uslovi za nastavak rekonstrukcije pruge, koja je započela 2009. godine - rekla je Vukićević.

Kako je navela, uz prethodno obezbijeđena sredstva, očekuje se da će realizacijom projekata u narednom periodu Crna Gora imati remontovanu kompletnu dionicu rute 4.

Vukićević je, kako je saopšteno iz Ministarstva, rekla da je u junu ove godine potpisan ugovor o nabavci novih elektromotrnih garnitura za potrebe Željezničkog prevoza, a koje će se koristiti u unutrašnjem saobraćaju.

Takođe, istog mjeseca otvorena je zajednička željeznička stanica Bijelo Polje, u kojoj su smješteni zajednički organi uprava Crne Gore i Srbije, u cilju smanjenja vremena zadržavnja vozova na graničnim prelazima.

- Za sada je vrijeme kontrole vozova smanjeno za oko 40 minuta. Sa ministrom Vesićem smo uputili zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK), kojim se traži finansijska podrška za remont dijela rute 4 na teritoriji Srbije, pa ovim putem pozivamo sve učesnike da podrže ovaj zahtjev čija bi realizacija imala isključivo pozitivne efekte na cijeli region, a ujedno i bolje povezivanje sa EU - kazala je Vukićević.

Prema njenim riječima, ulaganjem u infrastrukturne kapacitete Luke Bar i željezničku mrežu koja predstavlja zaleđe luke, bi se na dugoročnom planu postigli pozitivni efekti, kako za Crnu Goru, tako i za Srbiju.

- Realizacija planiranih projekata povećala bi kapacitete Luke Bar, a uklanjanjem uskih grla na željezničkoj mreži učinili bismo transport robe efikasnijim, a samim tim i privukli nove korisnike, budući da se Luka Bar nalazi na samom ulasku u Jadransko more - objasnila je Vukićević.

Kada se govori o administrativnim barijerama, u završnoj fazi pripreme ja novi Zakon o željeznici, usaglašen sa relevantnim propisima EU, a koji se odnose na otvaranje tržišta, priznavanje stranih operatera, kao i saradnju nacionalnog upravljača infrastrukture sa stranim upravama, u cilju bolje i efikasnije organizacije prevoza putnika i tereta.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 15:33