Фото: ПКЦГ
24/08/2021 u 09:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић: Привредна комора није мјесто за политичке борбе

Он је функцију требало да преузме 1. септембра, али ће тада в.д. предсједница постати потпредсједница Нина Дракић

Новоизабрани предсједник Привредне коморе (ПКЦГ) Војин Жугић саопштио је да је оставку на ту функцију поднио јер не прихвата да та институција постане мјесто политичке борбе и сукобљавања различитих интереса, преноси агенција МИНА.

Он је функцију требало да преузме 1. септембра, али ће тада в.д. предсједница постати потпредсједница Нина Дракић.

Жугић, који је и власник компаније Стадион, је у изјави достављеној Вијестима казао да је, након сагледавања постојећег стања, а у жељи да се сачува и хомогенизује та асоцијација која траје скоро 100 година, донио одлуку да поднесе оставку на мјесто предсједника ПКЦГ.

Он је казао да је ПКЦГ асоцијација црногорских привредника, формирана са јасном жељом и циљем да штити њихове интересе, ради на стварању и јачању пословног амбијента, развоју привредних потенцијала Црне Горе и унапређењу сарадње на регионалном и међународном плану.

У циљу заједничког “трасирања” праваца развоја и стварања системског, институционалног и пословног амбијента, нужан предуслов је успостављање партнерске сарадње са Владом, њеним органима и институцијама.

-Нажалост, избор предсједника ПКЦГ и њен постојећи статус искоришћен је као терен за дневно-политичке борбе и стварање интересних сфера и утицаја, што свакако не може користити ни привредницима, ни асоцијацији, а није у интересу ни носилаца извршне власти, ни опозиционих структура. Сигуран сам да се будућност Привредне коморе, као и будућност Црне Горе, не може градити на подјелама, анимозитетима и жељама да се једна идеја или став прогласе доминантним, а да се онај који мисли другачије или критички преиспитује оно што је проглашено “супериорним” сматра противником и опортунистом-навео је Жугић.

Он је навео да је пословни успјех који је направила његова компанија Стадион, резултат дугогодишњег напорног и мукотрпног рада - његовог, његове породице и запослених.

-Веома сам разочаран настојањем да се мој пословни успјех и ангажман и у привреди и у ПКЦГ прогласи резултатом недозвољених утицаја политичких групација или интересних сфера, те да се на тај начин баци сјенка на моју жељу и настојања да Комору организујем и водим на професионалан и ефикасан начин и омогућим остварење њене мисије и циљева- поручио је Жугић.

Он је рекао да квалификације о његовој припадности “тврдим и меким струјама” различитих политичких партија сматра политиканством, са јасним циљем да се направи медијско спиновање и остваре непримјерени утицаји на нешто што, по природи ствари, треба држати ван домета дневне политике.

-Моја кандидатура за предсједника ПКЦГ настала је као резултат жеље да допринесем развоју ове асоцијације, унаприједим и афирмишем интересе привредника и тиме допринесем друштвеном и економском развоју државе- саопштио је Жугић.

Он је додао да избор за предсједника Коморе доживљава као уобичајену активност која мора бити израз слободне воље њених чланова, а не као мјесто политичке борбе и сукобљавања различитих интереса који суштински нијесу у вези са циљем и сврхом постојања Коморе.

-Имајући у виду да је актуелним политичким и медијским спекулацијама дошло до подјеле у редовима чланова Коморе, а да је моја жеља да се сачува јединство и да се она институционално ојача и још снажније повеже са привредом и коморским асоцијацијама у региону и шире, обавијестио сам Скупштину Коморе да у оваквим условима не могу и не желим да преузмем функцију предсједника Коморе-поручио је Жугић.

Он се захвалио члановима Коморе на повјерењу које су му указали избором на ту функцију и замолио за разумијевање таквог његовог потеза, сматрајући да је он у функцији заштите интереса ПКЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:40