Посланица Европског парламента Виола Фон Крамон / -WIKIMEDIA.ORG
14/04/2021 u 23:30 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Виола Фон Крамон: Због уговора за аутопут, Кина може узети обалу

ЕУ треба да размисли о могућој стратешки лошој одлуци, јер Кина може, на рачун дуга, преузети дио црногорске обале, поручила је Фон Крамон
Посланица Европског парламента Виола фон Крамон критиковала је одлуку Европске уније да не помогне Црној Гори у отплати кредита код Ексим банке који износи близу милијарду еура и позвала ЕУ да два пута размисли о могућој стратешки лошој одлуци. Упозорила је да Кина, на рачун дугова, може преузети највећи дио црногорске обале.
– Корумпирани лидери као што jе Мило Ђукановић експлоатисали су државу годинама. Сада нова власт мора да реши финансиjске дугове. ЕУ jе већ jедном направила грешку у Грчкоj и Кина jе преузела луку Пиреj. Сада се то може догодити са већим дијелом црногорске обале – написала jе Фон Крамон на свом твитер налогу.
Помоћ од ЕУ у отплати кредита од 945 милиона долара код Ексим банке прије мјесец дана је затражио потпредсједник Владе Дритан Абазовић, да би прије неколико дана из ЕУ саопштили да они не отплаћују кредите од трећих страна. Кредит код Ексим банке је узет 2015. године, са грејс перидоом од шест година и роком отплате од 20 година и каматом од два одсто. Тадашњи функционери власти су на сва уста хвалили тај аранжман, док смо недавно сазнали да су приликом продужења рока за завршетак радова заборавили и да продуже грејс период, па смо замало дошли у ситуацију да враћамо кредит, а да аутопута нема ни на видику.
Посланици Фон Крамон јуче је одговорио шеф кабинета предсједника државе Мила Ђукановића Миодраг Радовић, који је казао да у својим неодговорним изјавама користи балканску реторику.
Радовић jе поручио да су неодговорне оптужбе Фон Крамон на адресу шефа државе коjа jе кандидат за чланство у ЕУ, из арсенала београдских таблоида и овдашњих политичара у покушаjу, чиjи jе рjечник преузела.
– Ако би аналогно резоновали, онда се може рећи да нема рационалног обjашњења за такву изjаву Фон Крамон осим да jе добро корумпирана – написао jе Радовић на свом твитер профилу.
Из кинеске амбасаде су у уторак навели да немају било какве геополитичке мотиве и да не представљају пријетњу за безбједност државе.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:36